Internationale regels nodig

'Donor van 102 kinderen bleek ook in het buitenland actief'

01 oktober 2019 04:35 Aangepast: 01 oktober 2019 05:28
Archieffoto. Beeld © ANP

Een spermadonor die in Nederland 102 kinderen verwekte door bij 11 verschillende klinieken te doneren, blijkt nu ook in het buitenland kinderen te hebben verwekt. Het is nog onduidelijk hoeveel.

De man doneerde tussen 2015 en 2018 zaad bij een spermabank in Denemarken, een kliniek in Oekraïne en via verschillende websites. Dat schrijft het AD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spermadonoren overtreden de regels: 102 zwangerschappen van 1 man

In 2017 kwam de man in het nieuws nadat bleek dat hij in Nederland 102 kinderen had verwekt. Hij verzweeg zijn donaties bewust in meerdere klinieken, waardoor hij het toenmalige maximum van 25 spermadonaties 'ruimschoots' kon overtreden.

'Donorkinderen in meerdere landen'

De Deense spermabank Cryos was niet op de hoogte van het verleden van de man en accepteerde hem daarom als spermadonor.

De spermabank wil niet zeggen hoeveel kinderen de man heeft verwerkt, maar bevestigt wel dat het om kinderen in meerdere landen gaat. "Als we dit hadden geweten, hadden we hem niet als donor geaccepteerd", zegt directeur Peter Reeslev.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australische ivf-kliniek gebruikte 'waardeloos sperma'

Internationaal registratiesysteem

Stichting Donorkind pleit daarom in het AD voor een internationaal registratiesysteem voor spermadonoren. "Dit systeem is zo lek als een mandje", zegt voorzitter Ties van der Meer van stichting Donorkind. "Voor het welzijn van donorkinderen en hun ouders is internationale regelgeving hard nodig."

'Geen formeel toezicht op donoren'

Nadat in 2017 bekend werd dat de donor ruim honderd kinderen had verwekt, meldde de beroepsvereniging van gynaecologen dat bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die deden echter nooit onderzoek. "Wij houden geen formeel toezicht op donoren", zegt een woordvoerster. "Hiervoor is geen juridische basis. Het zijn individuele personen die geen zorgverlener zijn."

Er wordt gewerkt aan een landelijk systeem, waarin geregistreerd staat hoeveel kinderen een zaaddonor al heeft verwekt. Er is momenteel echter nog geen limiet aan het aantal kinderen dat een donor wereldwijd mag verwekken.

Maria (21) vecht tegen wet om vader te leren kennen

Maria werd 21 jaar geleden geboren met behulp van een anonieme zaaddonor. Die wil ze nu graag leren kennen, maar dat gaat niet zomaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore