Ga naar de inhoud
Boerenprotest en regen

Duizenden boeren trekken richting Den Haag: zware ochtendspits

Vanuit Heerenveen vertrokken tientallen boeren vannacht richting Den Haag. Beeld © GPTV

Opletten als je vanochtend met de auto op pad gaat. Er zijn problemen op de weg vanwege het boerenprotest. Duizenden boeren rijden met tractoren en andere landbouwvoertuigen naar Den Haag. Ook de verwachte zware regenbuien zullen voor extra files zorgen.

Op dit moment is er langzaam rijdend verkeer op de A28 en A12 richting Den Haag. Ook op de A2 staat file. Tractoren en landbouwvoertuigen rijden er - onder politiebegeleiding - over de snelweg. Automobilisten moeten achteraan aansluiten. 

Demonstratie #Agractie

De demonstratie met de naam #Agractie start vanochtend om 9.00 uur en is een initiatief van schapenhouder Bart Kemps uit Ede. Nadat het bericht kwam dat D66 de veestapel wil halveren, reageerde hij op Facebook: "Wie gaat er morgen mee naar Den Haag? Genoeg is genoeg!" 

Kemp kreeg duizenden reacties. Hij besloot er wat mee te doen en richtte de stichting Agractie op. Op de site van Agractie staat dat er naar verwachting meer dan 10.000 boeren naar Den Haag gaan. Het plan is dat 2200 voertuigen, waaronder veel tractoren, vanuit het hele land naar het Malieveld rijden.

Boeren massaal naar Den Haag: 'Ze proberen ons in een hoekje te drijven'

01:25

Veel boeren al sinds vannacht onderweg

Vanuit het noorden van het land zijn de eerste boeren gisteravond met landbouwvoertuigen op weg gegaan naar Den Haag. Gewapend met spandoeken met teksten als 'Politiek zit niet te ouwehoeren, wees zuinig op uw boeren' en 'Wij agrariërs zijn des kegels, we zijn het zat met alle regels' zijn betogers vanuit onder meer Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland vertrokken richting Den Haag. 

Veel files op de snelwegen

Inmiddels zijn er al meerdere files gemeld vanwege tractoren op de snelwegen. Er is volgens de ANWB al meer dan een uur vertraging op zowel de A28 als de A2. 

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de trekkers voor 'behoorlijk wat overlast' zullen zorgen. "We zien door heel het land groepjes opduiken", meldt een woordvoerder. "Soms zijn dat 30 à 40 trekkers, maar op sommige plekken rijden ze in colonnes van meer dan honderd tractors." Die komen uiteindelijk allemaal samen in Den Haag, waar lange files worden verwacht. 

Op Twitter verschenen gedurende de nacht veel beelden van boeren die onderweg waren:

 

Gisteravond al op het Malieveld

De eerste boeren arriveerden gisteravond rond 23.30 uur al op het Malieveld. Zij hadden trekkers op opleggers van vrachtwagens geladen en waren zo naar Den Haag gekomen. 

"De politie is aanwezig maar heeft tot nu toe geen landbouwvoertuigen aan de kant gezet", meldde een politiewoordvoerster.

Toestemming voor 75 voertuigen

Niet alle tractoren mogen daadwerkelijk het Malieveld op. De gemeente Den Haag heeft toestemming gegeven voor 75 landbouwvoertuigen die naar het Malieveld mogen rijden. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met betrokkenen en de organisator Agractie.

Andere demonstranten moeten hun voertuigen bij het voetbalstadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen parkeren. "Ik sta pal voor het grondwettelijke demonstratierecht en heb er begrip voor dat de boeren dinsdag in Den Haag hun standpunten kenbaar willen maken. Het is goed dat we daar nu afspraken over hebben kunnen maken," zei burgemeester Pauline Krikke van Den Haag.

Toegangswegen afgesloten

De binnenstad van Den Haag is inmiddels door de politie met vrachtwagens afgesloten. Ook de toegangswegen naar het Binnenhof en het Malieveld zijn afgesloten. Er is veel ME aanwezig.

Blokkade op A28

Drentse boeren zijn van plan vanochtend de A28 bij Hoogeveen in de richting van Zwolle te blokkeren, meldt RTV Drenthe. De omroep baseert zich op app-berichten die rondgaan onder boeren. Volgens het plan gaan trekkers op beide rijbanen en de vluchtstrook rijden. Om 08.00 uur wordt de oprit naar de A28 bij Pesse geblokkeerd. Van daaruit gaan de trekkers de snelweg op, eerst alleen op de rechterrijstrook en de vluchtstrook.

Voorbij knooppunt Hoogeveen worden zowel de twee rijstroken als de vluchtstrook ingenomen door de actievoerende boeren, is het plan. Het verkeer op de A28 naar het zuiden wordt gewaarschuwd met een tekstkar met de tekst "Boerenprotest. Let op: trekkers op de rijbaan". De kar komt tussen Spier en Pesse te staan, blijkt uit de berichten.

Regen zorgt ook voor chaos

Vanwege de vele landbouwvoertuigen die op pad zullen gaan, worden grote problemen op de weg verwacht. Ook kan de regen voor extra chaos zorgen.

"Het verwachte regengebied dat morgenochtend over het land trekt bovenop een altijd al drukke dinsdagochtendspits, zorgen ervoor dat weggebruikers rekening moeten houden met extra reistijd", meldt Rijkswaterstaat

Geadviseerd wordt om extra reistijd in te plannen en de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden. 

Bekijk hier hoe hard het op jouw traject regent: