Ga naar de inhoud
240 euro boete

Politie zet vanaf vandaag camera's in tegen appende automobilisten

archieffoto Beeld © Politie

Appende bestuurders hebben vanaf vandaag een grotere kans om betrapt te worden. De politie zet speciale camera’s in om appen achter het stuur te kunnen bekeuren. De slimme camera heeft geleerd bestuurders te herkennen met een mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand.

De bestuurder en het kenteken van de auto worden vastgelegd. Een politieagent beoordeelt daarna nog of de camera het goed heeft gedaan, meldt de politie.

Door de voorruit

Begin dit jaar meldde de politie al dat een proef met de slimme camera's zou worden uitgerold. "Het is een heel nieuw apparaat, dat speciaal is ontwikkeld om door de voorruit heen te kijken", zei de Nationale Politie toen tegen RTL Nieuws.

"Met slimme software kun je kijken of iemand een telefoon of een ander elektronisch device vasthoudt." Het vasthouden alleen is al genoeg om een boete van 240 euro te krijgen.

Blikje fris

De nieuwe apparatuur is in staat om een telefoon en bijvoorbeeld een blikje fris te onderscheiden. Overigens is een foto van de overtreding niet genoeg: het eindoordeel wordt door een agent geveld.

Midden-Nederland

De camera wordt voorlopig alleen gebruikt door de landelijke eenheid van de politie en de politie-eenheid Midden-Nederland. Daarnaast controleert de politie ook op de gewone manier of automobilisten zich wel aan de regels houden.

"De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder", aldus projectleider Egbert-Jan van Hasselt.

240 euro boete

Op bellen achter het stuur staat 240 euro boete. In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor bellen achter het stuur.

Appende
Lees ook:
Appende automobilist de pineut door slimme mobiele flitser
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl