Nederland

BMW-rijders maken de meeste brokken

30 september 2019 19:05 Aangepast: 30 september 2019 19:23

BMW-bestuurders kunnen niet rijden en Citroën-rijders zijn de meest voorzichtige chauffeurs van Nederland. Kort door de bocht? Je herkent je er als BMW-rijder misschien niet in, maar het is wel de conclusie van een onderzoek van leasemaatschappij Athlon onder duizenden leaserijders in Nederland.

Zakelijke leaserijders zijn het meest betrokken bij kop-staartbotsingen. Te weinig afstand houden of even niet opletten en boem, ze zitten op de auto voor ze. Op de tweede plaats van meest voorkomende ongevallen staat een aanrijding met een dier.

Verder vergeten de leaserijders soms voorrang te geven aan andere weggebruikers, botsen ze met voorwerpen die op de weg liggen of slippen ze, waardoor ze van de weg afschieten.

Audi op twee

BMW-rijders (9,5 procent) waren het vaakst betrokken bij ongevallen, gevolgd door mensen in een Audi (8,6 procent) en een Skoda (zeven procent). Citroën-chauffeurs (2,3 procent en Tesla-bestuurders (3,0 procent) doen het stukken beter. In het laatste geval komt dat mogelijk door de vele zelfrijdende veiligheidssnufjes van de auto.

Leaserijders kiezen ook vaker voor een BMW dan voor een Citroën. Volgens een woordvoerder van Athlon zijn de cijfers echter al gecorrigeerd voor de hoeveelheid zakenmensen die het betreffende merk rijden. "Je kunt dus echt stellen dat BMW-chauffeurs vaker betrokken zijn bij ongevallen." 

Bijna 1500 euro aan schade

In de periode januari tot september dit jaar was 6 procent van de leaserijders betrokken bij een ongeval, waarbij het gemiddelde schadebedrag neer kwam op 1415 euro.

Volgens Marchel Koops, algemeen directeur van Athlon Nederland, moet er op de werkvloer meer aandacht komen voor de nadelen van het gebruik van smartphones tijdens het autorijden.

Afleiding van smartphones

"In 2018 vielen er zelfs bijna 700 doden in het verkeer, het hoogste aantal sinds 2010. Een verklaring hiervoor is dat we in het verkeer steeds meer worden afgeleid door onder andere het gebruik van smartphones." 

Ook is er op de Nederlandse wegen steeds drukker. "Des te belangrijk om continu je omgeving goed in de gaten te houden en duidelijk te communiceren met andere weggebruikers," aldus Koops. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore