Van de regen in de drup

Neerslagtekort voorbij? 'Deze regen is druppel op gloeiende plaat'

30 september 2019 18:21 Aangepast: 30 september 2019 18:38
Een fietsster in de regen (archieffoto) Beeld © iStock

Als je de regen zag die de afgelopen dagen met bakken uit de lucht kwam, is het misschien moeilijk voor te stellen, maar we kampen in Nederland nog steeds met een neerslagtekort. "De regen die we de afgelopen dagen zagen en die komende week nog zal vallen, is een druppel op een gloeiende plaat."

Dat zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "De droogte van 2018 was dermate ernstig dat er buiten het droogteseizoen niet genoeg regen viel om de veroorzaakte droogte te compenseren. Dit jaar begonnen we dus eigenlijk al met een achterstand."

Regenseizoen?

De termen regen- en droogteseizoen hoor je weleens voorbijkomen bij landen met een tropisch klimaat. "Toch kennen wij dit ook in Nederland", zegt Dorrestein. "Het droogteseizoen in Nederland loopt van 1 april tot 1 oktober. Normaal gesproken moet buiten deze periode genoeg regen vallen om de droogte uit het droogteseizoen te compenseren. Dat is in 2018 niet gebeurd, en daar hebben we ook dit jaar nog last van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme droogte van afgelopen zomer is ook volgend jaar nog een probleem

In de grafiek hieronder, die het neerslagtekort in De Bilt laat zien, lijkt het nog wel mee te vallen met hoe droog het deze zomer was. Maar de droge zomer van 2018 speelt ons nog altijd parten en dus ligt het neerslagtekort nog altijd ruim boven het gemiddelde.

Neerslagtekort in De Bilt:

Droogte door verdamping

Maar de droogte wordt niet alleen veroorzaakt door neerslagtekorten. Verdamping is ook een belangrijke oorzaak: als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, minus de verdamping.

En die verdamping gebeurt via planten. De wortels halen water uit de grond en de bladeren geven vocht af. Het aantal zonuren en de temperatuur bepalen hoeveel er verdampt. Hoe warmer en zonniger, hoe meer water er verdampt. 

Op dit kaartje kun je zien waar de droogste gebieden zijn:

Het neerslagtekort in heel Nederland Het neerslagtekort in heel Nederland

Mislukte oogsten

"Droogte heeft op verschillende manieren grote invloed op ons leven", zegt meteoroloog Dorrestein. "De oogsten kunnen door te weinig regen mislukken, de dijken moeten in de gaten gehouden worden omdat die minder sterk worden en huizen kunnen verzakken doordat de grond te droog wordt." 

Hopen dat er snel veel regen valt dan maar? Dat is volgens Dorrestein ook niet de oplossing. "We moeten hopen dat er het hele jaar weer geleidelijk meer regen gaat vallen. Zo kan het neerslagtekort op de lange termijn gecompenseerd worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Satellietbeelden: dit doet de droogte met Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore