Ga naar de inhoud
RTL Nieuws Klimaatpanel

Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Protesterende boeren blokkeren A28. Beeld © ANP

Den Haag kan vandaag flink wat tractorsporen in de stad verwachten. Vanuit het hele land zijn boze boeren onderweg om te demonstreren. Maar waartegen precies? Ze komen om verschillende redenen. Eén ding staat vast: de boeren voelen zich niet gehoord en vragen zich af of de boerderij nog toekomst heeft.

Waar de meeste boeren boos om zijn, is de uitspraak van D66'er Tjeerd de Groot. De landbouwwoordvoerder zei op 9 september dat de regeringspartij de Nederlandse veestapel wil halveren om zo de uitstoot van stikstof sterk af te laten nemen. Daarmee zegt de partij een oplossing te hebben voor de stikstofcrisis.

Boeren
Lees ook:
Boeren uitkopen tegen stikstofprobleem is nog niet zo makkelijk

Dit bevestigt ook de commissie-Remkes, die onderzocht welke maatregelen de overheid kan nemen om te zorgen dat stikstofuitstoot in de buurt van natuurgebieden binnen de normen blijft. Een van de adviezen van de commissie is een zogenoemde warme sanering, het uitkopen van boeren waarmee het toch al niet zo goed gaat.

'Stukje vlees moet ergens vandaan komen'

Judith (23) is bezig met de overname van het bedrijf van haar ouders, die een varkens- en kippenboerderij hebben. Ze zit in het RTL Nieuws Klimaatpanel. Vanwege een privé-afspraak kan ze niet naar Den Haag, maar ze heeft wel begrip voor de demonstrerende boeren. "De kloof tussen burger en boer moet kleiner worden. We willen laten zien dat we innovatief en duurzaam zijn en bezig zijn met dierenwelzijn. Met de demonstratie willen we onze stem laten horen. We willen aan de mensen buiten onze sector laten zien wat we doen."

Volgens Judith moet de staking ertoe leiden dat de gewone burger de situatie van de boeren beter begrijpt. Het ontbreekt de boeren volgens haar aan waardering. "Mensen willen een lekker stukje vlees en verse groenten, dat moet toch ergens vandaan komen. In Nederland gelden strenge regels. We zijn verantwoord bezig, maar dat zien anderen niet altijd. Dat is vervelend."

Duizenden reacties

De demonstratie met de naam #Agractie is een initiatief van schapenhouder Bart Kemps uit Ede. Nadat het bericht naar buiten was gekomen dat D66 de veestapel wil halveren, reageerde hij op Facebook: "Wie gaat er mee naar Den Haag? Genoeg is genoeg!" Kemp kreeg duizenden reacties. Hij besloot er wat mee te doen en richtte begin september de stichting Agractie op.

Op de site van Agractie staat dat er naar verwachting vandaag meer dan 10.000 boeren naar Den Haag gaan. Het plan is dat 2200 voertuigen, waaronder veel tractoren, vanuit het hele land naar het Malieveld rijden.

Wat willen de boeren? #1

Stichting Agractie is een van de twee organisaties achter het boerenprotest. Dit zijn hun standpunten:

  1. Geen verdere inkrimping van de veestapel
  2. Onafhankelijke CO2- en stikstofmetingen zonder rekentools
  3. Een wetenschappelijk ondersteund beleid over gewasbeschermingsmiddelen
  4. Herziening van 'onwerkbare' regels
  5. Meer duidelijkheid over de lange termijn in overeenkomst met de sector

Naast deze standpunten geeft Agractie aan dat zij graag zien dat Nederlandse boeren 'weer trots worden', en dat zij een positieve invloed krijgen op de politiek.

Bron: Agractie.nl

Niet alleen stikstof

Niet elke boer heeft te maken met de stikstofuitstoot. De boerenbedrijven die zich richten op groente- en fruit hebben andere problemen die ze tijdens dezelfde demonstratie aan het licht willen brengen.

Een organisatie waar andere boeren zich daarom bij aansluiten is Farmers Defence Force, opgericht door varkenshouder en fruitteler Mark van den Oever. Hij maakte vijf maanden geleden een besloten Facebookpagina aan. De internationale pagina is ontstaan nadat er ineens activisten op zijn erf stonden. Met de Facebookgroep die inmiddels meer dan 15.000 leden heeft, hoopt hij dat boeren elkaar helpen als ze worden aangevallen door activisten.

Twee partijen, twee belangen

Agractie en Farmers Defence Force werken nauw samen voor de demonstratie van vandaag. Ze delen zelfs een paar bestuursleden, al hebben ze allebei een eigen achterban met eigen belangen. "Het is een beetje ingewikkeld", geeft Van den Oever toe.

Hij gaat niet naar Den Haag vanwege het dierenactivisme of de stikstof. Hij heeft andere redenen, waaronder het toelatingsbeleid van de gewasbeschermingsmiddelen en de keuzes die in de Tweede Kamer over het landbouwbeleid worden gemaakt. "Het lijkt wel of ministers besluiten maken op basis van emotie, in plaats van wetenschappelijke kennis."

Bieten onbeschermd de grond in

Als voorbeeld noemt Van den Oever het besluit om insecticiden uit de groep van neonicotine te weren. "Dat gebruiken we om bietenzaad te coaten zodat het bijvoorbeeld geen bladluis krijgt. We hebben maar een heel klein beetje nodig. Nu is het verboden omdat volgens de overheid de bijen eraan doodgaan." Maar volgens Van den Oever is dat nergens op gebaseerd.

"Daarnaast bloeit een biet niet, dus daar komt helemaal geen bij op. Nu gaan de bieten onbeschermd de grond in en moeten we met andere middelen drie keer spuiten, wat meer tijd en brandstof kost, maar ook meer van andere gewasbeschermingsmiddelen."

Wat willen de boeren #2

Farmers Defence Force is de andere organisatie achter het boerenprotest. Zij hebben de volgende eisen:

  1. Overleg met alle belangenbehartigers binnen de sector over de Commissie Remkes
  2. Geen onteigening van vee
  3. Geen rekenmodellen bij onderzoeken naar CO2- en stikstofuitstoot
  4. Toelatingsbeleid gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
  5. Kostendekkende prijzen
  6. Compensatieregeling voor nertsenhouders
  7. Europees beleid moet leidend zijn
  8. Geen oneerlijke handelsakkoorden
  9. Bescherming van boeren tegen 'onredelijke, bovenwettelijke afnemerseisen'

Bron: Farmers Defence Force

Van kleine veestapel tot minder huisdieren: zo lossen we het stikstofdrama op

03:56
Het land ligt stil. 18.000 projecten kunnen niet verder vanwege nieuwe stikstofregels. Hoe worden we een stikstofarmer land?