Onze boerderij

Dierenorganisaties dienen klacht in over 'valse voorlichting' Yvon Jaspers

30 september 2019 10:21 Aangepast: 30 september 2019 11:33
Yvon Jaspers en boer Mark in de uitzending van 'Onze boerderij' Beeld © KRO-NCRV

Dierenorganisaties hebben een klacht ingediend over 'valse voorlichting' door Yvon Jaspers en kippenboer Mark in een uitzending van tv-programma Onze boerderij. In de uitzending van vorige week werd er beweerd dat kippen het niet erger kunnen hebben in Nederland dan in een scharrelstal.

Jaspers liep met boer Mark door de scharrelstal en vroeg: "Dit zijn dus de allergoedkoopste eieren in een plastic doosje? Onaardig gezegd, maar dit is dus het laagste niveau wat een kip kan hebben in Nederland? Erger dan dit, kan er niet zijn?" Boer Mark gaf toe dat het inderdaad niet erger kan in Nederland.

'Klopt niet met realiteit'

Maar volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood, kregen kijkers hierdoor 'een mooi verhaal vol leugens' voorgeschoteld dat 'volstrekt niet klopt met de realiteit.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KRO krijgt tik op de vingers om geschnabbel Yvon Jaspers

Volgens de dierenorganisaties zitten er namelijk nog altijd zes miljoen kippen in een slechtere stal dan de scharrelstal, namelijk in krappe kooien met draadgaas als bodem. In zo'n kooi, die slechts enkele centimeters groter is dan een legbatterij, zitten zeker 30 tot 60 kippen.

'Afleveringen moeten onafhankelijk worden getoetst'

De dierenbelangenorganisaties eisen rectificatie en willen dat onafhankelijke experts de afleveringen die nog uitgezonden gaan worden vooraf toetsen op onjuistheden. De klacht is ingediend bij de NPO, de NPO ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore