Meestgezochte crimineel

OM: crimineel Taghi zit verstopt in Golfregio in Midden-Oosten

29 september 2019 11:22 Aangepast: 29 september 2019 11:42
Een foto van crimineel Taghi, verspreid door de politie. Beeld © Politie

Het Openbaar Ministerie heeft nu voor het eerst hardop gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi zich schuilhoudt in het Midden-Oosten.

Het OM en een team van tientallen politiemensen zijn al lange tijd bezig te achterhalen waar de meestgezochte crimineel van Nederland verblijft. Hij is volgens justitie de onbetwiste leider van een meedogenloze moordbende en wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten.

Dubai

Eind juli schreef De Telegraaf dat Ridouan Taghi zich 'zo goed als zeker' verscholen houdt in Dubai. Dat bericht was op basis van anonieme bronnen binnen het OM. Een woordvoerder van het OM kon dit toen niet bevestigen. 

Nu spreekt een woordvoerder van 'de Golfregio'. Wat die aanwijzingen en signalen inhouden en of die zeer recent zijn, wil hij niet zeggen. Ook niet of het om Dubai gaat.

Waar gaat de grote liquidatiezaak met kroongetuige Nabil B. om?

Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces. Dit is wat je erover moet weten.

Na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in de zaak tegen Taghi, gingen stemmen op meer geld uit te loven voor de gouden tip over de verblijfplaats van Taghi. Vandaag zei de hoogste baas van het OM dat het zeker mogelijk is om mensen een fors hogere beloning te geven voor cruciale tips over criminelen.

Bedrag van zes nullen voor gouden tip

Het kan best om een bedrag van zes nullen gaan. Het gaat daarbij om maatwerk, het hangt af van de context van de kwestie", zei Gerrit van der Burg in WNL Op Zondag.

Het tipgeld bedraagt nu maximaal 100.000 euro. Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft ook al gezegd dat hij een een hogere beloning wil voor een gouden tip over de vermiste crimineel. Volgens Van der Burg is hoger tipgeld bespreekbaar, maar gaat het niet alleen om klinkende munten. Het kan ook gaan om beveiligingsmaatregelen of een nieuwe identiteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tipgeld Taghi te laag? 'Niemand riskeert zijn leven voor 100.000 euro'

De OM-baas is niet van plan om vooraf een concreet bedrag kenbaar te maken, omdat hij wil voorkomen dat er een soort 'publieke jaagactie' zou ontstaan op Taghi.

De OM-woordvoerder voegt eraan toe dat zo'n premiejacht 'ongelooflijke risico's zou opleveren voor mensen'. Deze man heeft zich verstopt, dus mensen die iets weten, zitten waarschijnlijk zelf ook in het criminele milieu, zegt de woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore