Regels onduidelijk

'Euthanasie ook mogelijk maken voor ernstig ziek kind tussen 1 en 12 jaar'

28 september 2019 22:15 Aangepast: 28 september 2019 22:19
Archieffoto Beeld © iStock

Voor ernstig zieke kinderen tussen de 1 en 12 jaar bestaan geen heldere regels als het gaat om de mogelijkheid om hun leven actief te beëindigen. Maar ouders hebben wel degelijk behoefte aan duidelijkheid.

Per jaar zouden vijf tot tien kinderen in die leeftijdsgroep in aanmerking komen voor actieve euthanasie. Dat blijkt uit een onderzoek naar beslissingen over het naderende einde van kinderen die een levensbedreigende ziekte hebben. Elk jaar komen in Nederland ongeveer 12.000 kinderen te overlijden.

Euthanasieverzoek

Het gaat juist om die leeftijdsgroep, omdat er wél regels zijn voor ernstig zieke kinderen van 12 tot 16 jaar: die mogen beslissen over hun behandeling en kunnen met hun ouders een euthanasieverzoek doen. Ook voor baby's bestaat de mogelijkheid van actieve levensbeëindiging. Maar de kinderen van 1 tot 12 vallen tussen wal en schip. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderarts: Maak euthanasie mogelijk voor jonge kinderen

Het onderzoek geeft aan dat het gesprek tussen ouders en artsen over wensen en mogelijkheden bij een naderend einde van een kinderleven beter kunnen. Artsen willen verder vooral meer duidelijkheid over en verruiming van de mogelijkheden om het lijden in de laatste periode te verlichten.

Het onderzoek is gedaan door het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMC Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC. Het stond onder leiding van de Groningse hoogleraar en kinderarts Eduard Verhagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore