Burendag

Koning brengt verrassingsbezoek aan Utrechtse wijk: 'Zo blij om hem te zien'

28 september 2019 14:34 Aangepast: 28 september 2019 17:18
De koning in gesprek met bewoners bij de start van nationale Burendag. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft tijdens Burendag een verrassingsbezoek gebracht aan een buurtfeest in de wijk Zuilen in Utrecht. "Zijn bezoek is een mooie waardering voor onze inzet", zei buurtbewoonster Saida Ayachi.

De koning woonde tijdens de veertiende Burendag een aantal activiteiten bij en sprak er met buurtbewoners en met de initiatiefnemers van de Burendag:  de directeuren van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. 

Feestje op touw zetten

Op bijna 6000 plekken in het land wordt Burendag gevierd. Het jaarlijks terugkerende feest in september heeft tot doel omwonenden met elkaar in contact te brengen, want dat bevordert volgens de organisatoren een leukere, socialere en veiligere buurt.

De Geuzenwijk in Zuilen waar de koning was, had hierbij wat extra hulp nodig. Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben zich daarom hier - net als op 37 andere locaties in Nederland - extra ingezet om het feest op touw te zetten.

"Het bezoek van de koning is een mooie waardering voor onze inzet", zei buurtbewoonster Saida Ayachi. "Dit geeft ons de kracht en de moed om weer door te gaan." Ayachi zet zich al tientallen jaren in voor de wijk.

'Ik ben blij hem te zien'

Buurtbewoonster Wil Veldkamp vond het fijn om de koning te zien. "Ik woon hier al 65 jaar en het is voor het eerst dat iemand van het koninklijk huis langskomt. Ik ben blij hem te zien."

Het buurtfeest is volgens haar essentieel. "Mensen komen hier moeilijk samen." "In deze buurt is heel veel armoede. Dan helpt zo’n Burendag, zodat ze een leuk feest kunnen hebben", zei actief buurtbewoner Paulina de Greef.

De koning ging uitgebreid met bewoners in gesprek. De koning ging uitgebreid met bewoners in gesprek.

'Complete verrassing'

Voor haar komt het bezoek als een complete, aangename verrassing. Zij mocht de koning haar bevlogen verhaal over de wijk doen. Ze besluit: "Mag ik u een complimentje geven? Voor uw baard. Het staat u goed."

De koning is beschermheer van het Oranje Fonds. De goede doelenorganisatie steunt sociale projecten om mensen bij elkaar te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De koning gaat erop vooruit: 23.000 euro erbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore