'Durf te dromen'

Fee blijft van het onmogelijke dromen: een baan als stewardess

01 oktober 2019 16:00 Aangepast: 01 oktober 2019 17:09
Fee Lentze wil van kinds af aan al stewardess worden Beeld © Esther Vergeer Foundation

Elk kind heeft grote dromen, maar niet voor elk kind lijken ze even haalbaar. Casey en Fee bewijzen dat gehandicapte kinderen toch net zo groot dromen als ieder ander: zij willen een carrière als topsporter of stewardess.

"Ik wil alles winnen", zegt een vastberaden Casey Mandi. Hij is 15 jaar en geboren met een hoge dwarslaesie. Casey heeft enorm veel operaties moeten ondergaan, en zijn botten breken bij het minste of geringste. Toch heeft hij maar één doel: de allerbeste tennisser worden die er is. 

Casey Mandi droomt van een carrière als toptennisser Casey Mandi droomt van een carrière als toptennisser

Vijftien jongeren met dromen

Hij is gefotografeerd voor de de expositie 'Durf te dromen', net als veertien andere jongeren. Edwin Smulders, Estelle Cruijff, Humberto Tan, Isa Hoes, Patty Brard en William Rutten, zijn een aantal van de fotografen die belangeloos hebben meegewerkt.

De aanleiding voor de expositie is het vijftienjarig bestaan van de stichting van Esther Vergeer. Zij is als rolstoeltennisser één van de meest succesvolle sporters van Nederland. 14 jaar lang heeft ze onafgebroken op de eerste plek van de wereldranglijst gestaan. Nu doet ze iets terug door gehandicapte jongeren de kans te geven om te sporten. 

'Durf te dromen'

Esther Vergeer weet als geen ander wat er mogelijk is als je maar droomt. Na een hersenbloeding op haar achtste kwam ze in een rolstoel terecht, maar uiteindelijk heeft ze als rolstoeltennisser 148 titels gewonnen (waarvan 48 Grand Slam-titels) tussen 1998 en 2013. Ze is daarmee misschien wel de grootste sporter die ons land ooit gekend heeft. 

Daarom heeft deze expositie volgens haar ook een dubbele boodschap: "We laten de kracht van kinderen zien, maar ook dat ze moeten durven dromen. Soms zijn de dromen reëel, en soms ook niet. Maar dat is niet erg, pas door te dromen neem je stappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Esther Vergeer is moeder geworden van een dochter

Heel hard slaan

Voor Casey is Esther één van zijn helden. Hij wil net als zij de wereldtop halen. "Tennis klikte gelijk", zegt hij. Niet alleen omdat hij het fysiek kan, ook het spelletje vindt hij prachtig. "Vooral omdat ik heel hard kan slaan, dat vind ik altijd leuk." 

Als Casey te lang niet op de baan heeft gestaan wordt hij onrustig. Hij voelt zich slap en kan zich moeilijker concentreren in de klas. Dus er was ook maar één logische plek om hem te fotograferen: op de tennisbaan. Marco Borsato legde hem vast. "Ik had niet verwacht dat hij zo goed kon fotograferen", zegt Casey over het resultaat. "Het laat gewoon zien dat mensen met een handicap ook goed kunnen sporten", zegt hij trots.  

Alleen maar winnen

Casey denkt namelijk dat veel mensen er niet in geloven dat gehandicapten ook topsporters kunnen zijn. Maar zodra hij op de baan staat is hij daar niet meer mee bezig. Dan verandert de blik in zijn ogen en alleen winnen telt dan nog. "Mensen denken dat ik het niet kan, maar ik laat zien dat het wel kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rolstoeltennisser De Groot: 'Dankzij mijn vrienden nooit anders gevoeld'

'Een echt stewardessenpakje, met make-up en alles'

Waar de meeste geportretteerde jongeren dromen van een carrière als topsporter, wil de 14-jarige Fee Lentze iets anders: stewardess worden. Ze heeft caudaal regressie syndroom, waardoor het onderste deel van de rug niet goed is aangelegd. Ze zit van jongs af aan in een rolstoel, dus een baan als stewardess zit er niet in. Je moet nu eenmaal snel het vliegtuig kunnen verlaten bij een noodsituatie. 

Daarom genoot ze extra van de fotoshoot door topfotografe Cynthia Boll. Op Schiphol werd speciaal voor Fee een vliegtuig uit een hangar gehaald. "Het was gaaf, een hele ervaring", zegt ze. "Ik ging echt het vliegtuig in en kreeg een echt stewardessenpakje. Met make-up en alles."

Fee Lentze wil van kinds af aan al stewardess worden Fee Lentze wil van kinds af aan al stewardess worden

Verkleedpakjes

De droom om als stewardess de wereld over te vliegen begon al vroeg  voor Fee. "Ik was vier", herinnert ze zich. "De ouders van mijn beste vriendin werkten allebei bij KLM. We hadden van die verkleedpakjes en die hadden we altijd aan. En toen wilde ik dat ook worden."

Toch weet ze dat het op dit moment onmogelijk is om ook echt die droom uit te laten komen. "Het is niet anders", zegt Fee nuchter. En de wereld ziet ze ook wel zonder een baan als stewardess. Ze zit jaarlijks in het vliegtuig voor verre reizen naar landen als Indonesië, Amerika en Dubai. 

Geen beperking

In haar leven heeft Fee vaak genoeg laten zien dat haar rolstoel geen beperking hoeft te zijn. Als kind leerde ze al apenkooien, turnen, klimmen en spelen zonder rolstoel.

Fee is precies koppig genoeg om zich nergens door te laten tegenhouden. "We kregen thuis ooit een trampoline en toen zei mijn moeder ‘doe maar geen salto's, dan breek je je been’. Dat is het enige wat ik de jaren erna heb gedaan. En nooit iets gebroken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore