Ga naar de inhoud
Nog geen controles

Rookverbod in horeca geldt direct, maar boetes worden nog niet uitgedeeld

Rokers moeten voortaan naar buiten. Beeld © ANP

De komende weken gaat de NVWA nog niet controleren of het verbod op rookruimtes in de horeca wordt nageleefd. "Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in gang te zetten."

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De Hoge Raad oordeelde vanochtend dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die nu nog bestaat voor cafés en andere horecagelegenheden is ongeldig.

Blokhuis zegt 'een dubbel gevoel' over de uitspraak te hebben. Het is goed nieuws voor de volksgezondheid, maar het doorkruist ook zijn afspraak met de horecasector. Hij had eerder met de Koninklijke Horeca Nederland 'goede afspraken' gemaakt die rookruimtes in 2022 verbieden.

Geen boetes

Blokhuis bespreekt binnenkort met de NVWA wat op het vlak van handhaving realistisch zou zijn. Hij hoopt de Kamer medio oktober meer duidelijkheid te kunnen geven en tot die tijd worden er geen boetes uitgedeeld. "Het is ook nog niet zeker dat er per half oktober wel zal worden gehandhaafd", schrijft Blokhuis.

Voor horecaondernemers voelt de uitspraak als 'een klap in het gezicht', zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Voorzitter Robèr Willemsen van KHN verwijst naar de grote investeringen die horecaondernemers hebben gedaan. Hij baalt er dan ook van dat de afspraak die met Blokhuis was gedaan, in de prullenbak ligt.

Willemsen vindt overigens dat nu ook rookruimtes overal zouden moeten worden verboden. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimten in de horeca worden verboden en bij wijze van spreken de rookruimten in het Tweede Kamergebouw gewoon open blijven."

Roken
Lees ook:
Roken in rookruimtes in cafés en restaurants vanaf nu verboden

Antirookorganisaties reageren met tevredenheid. "Dit is natuurlijk een klein stapje", zegt een woordvoerder van Clean Air Nederland. "Wij streven naar een rookvrije samenleving."

Volgens de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) droegen rookruimtes bij 'aan het beeld dat roken normaal is'. "Het is zo belangrijk dat niet-roken wordt gezien als normaal", zegt een woordvoerder.

Dit
Lees ook:
Dit is wat meeroken met je kinderen doet