25.000 euro

De Hond looft beloning uit in Deventer-moordzaak: 'Het stinkt aan alle kanten'

27 september 2019 16:37 Aangepast: 27 september 2019 16:40
Het graf de weduwe in 2006. Beeld © ANP

Maurice de Hond twijfelt al jaren aan het onderzoek naar de Deventer-moordzaak. Zijn stichting looft nu een beloning uit voor de tip die leidt tot aanhouding van 'de echte moordenaar van weduwe Wittenberg'.

Afgelopen maandag was het precies twintig jaar geleden dat weduwe Wittenberg in haar eigen huis in Deventer werd vermoord. Daar is destijds een man, Ernest Louwes, voor veroordeeld die acht jaar heeft vastgezeten. 

Wat is de Deventer moordzaak?

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende strafrechtelijke zaken in Nederland. De zaak draait om de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Al gauw kwam haar belastingadviseur Ernest Louwes in beeld als verdachte.

De rechtbank in Zwolle sprak hem in eerste instantie vrij, maar in hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De zaak is meerdere keren heropend en ook op dit moment loopt een onderzoek naar een mogelijk herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Louwes kwam in 2009 vrij en strijdt sindsdien voor eerherstel.

In een interview in de Stentor stelde een advocaat-generaal namens de Hoge Raad dat er tijdens het onderzoek grote blunders gemaakt. Dat triggerde De Hond nu door te pakken in zijn zoektocht. "Deze zaak stinkt aan alle kanten." Hij looft 25.000 euro uit voor de gouden tip.

Nog eens proberen

In 2006 loofde De Hond ook al eens een beloning uit in deze zaak, toen was het bedrag nog 100.000 euro. Dat leidde destijds niet tot de gouden tip. Toch probeert De Hond het nu nog eens.

De Hond: "Ik kreeg in het begin van mijn onderzoek, in 2005, al signalen dat er rechercheurs zijn die meer zouden weten over wat zich precies heeft afgespeeld op de dag van de moord."

Zie hieronder de oproep van De Hond:

De oproep van De Hond De oproep van De Hond

"Rechercheurs waren bang om te praten omdat hun hoofd dan op het hakblok zou kunnen komen. Ze vreesden hun baan kwijt te raken", zegt De Hond. "Ik hoop dat mensen die met pensioen zijn nu niet meer de blokkade voelen om te praten. Misschien dat hun geweten ook begint te knagen."

Over de beloning heeft De Hond niet overlegd met Louwes, de man die acht jaar vastzat. "Het gaat mij om het grote geheel. Hier zijn grote fouten gemaakt binnen onze rechtsstaat."

Reactie OM

Het OM laat in een reactie weten dat het De Hond zijn goed recht is om deze stap te zetten. Inhoudelijk wilden ze niet op de zaak reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amsterdams coldcaseteam duikt in Deventer moordzaak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore