Klassen weggestuurd

Leraren dreigen met staking op 6 november uit woede om lerarentekort

27 september 2019 12:22 Aangepast: 27 september 2019 14:45
Leerkrachten bij een eerdere staking. Beeld © ANP

De onderwijsbonden hebben woensdag 6 november uitgeroepen tot een landelijke stakingsdag. Ze willen dat het kabinet meer geld op tafel legt om de problemen in het onderwijs aan te pakken.

De AOb en de andere bonden eisen in een gezamenlijke verklaring een 'fatsoenlijk salaris, voldoende collega's en minder werkdruk' op basisscholen en middelbare scholen.

School dicht

"Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot dat dagelijks klassen naar huis worden gestuurd", zegt de AOb. "Vandaag werd zelfs bekend dat een school in Amsterdam permanent moet sluiten. Ook in het voortgezet onderwijs loopt het docententekort op."

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zegt er 'echt veel meer collega’s nodig zijn'. "En om dat te bereiken moet het werk weer aantrekkelijk worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede, maar ook gelatenheid bij ouders over sluiting Amsterdamse school

In juli eisten de vakbonden en werkgevers al een noodpakket ruim 420 miljoen euro voor het primair- en voortgezet onderwijs. Maar volgens de bonden is tijdens na Prinsjesdag duidelijk is geworden dat 'dit kabinet niet wil investeren in onderwijs'.

Rutte noemt geen bedragen

Premier Mark Rutte en minister Arie Slob van Onderwijs gaan in oktober in gesprek met de sociale partners over de aanpak van het lerarentekort. Na Prinsjesdag zei Rutte meer geld te willen uittrekken voor het onderwijs, maar hij wilde niet zeggen hoeveel. "Ik noem geen bedragen. Ik wil incidenteel geld vrijmaken om knelpunten op te lossen", zei hij.

De bonden willen nu 'een duidelijk signaal' afgeven aan de politiek. Verheggen: "Het is er op of er onder, en 90 procent van onze leden geeft aan te willen staken. Laten we massaal het werk neerleggen om te zorgen dat het onderwijs en de leerlingen krijgen wat ze verdienen. Voordat er nog méér scholen moeten sluiten."

'Dit is de schuld van de regering'

Ouders van de 16e Montessori-school in Amsterdam zijn teleurgesteld dat de school moet sluiten.

Gisteravond werd bekend dat basisschool de 16e Montessori in Amsterdam de deuren moet sluiten. Naar eigen zeggen is dat het gevolg van het lerarentekort.

Minister Arie Slob zegt vanochtend in een reactie dat dat laatste niet klopt. "Het ligt niet alleen aan het lerarentekort. De school had al jaren niet genoeg leerlingen om open te blijven, zegt verantwoordelijk minister Arie Slob. Scholen in soortgelijke situaties moeten 'snel beleid maken'."

Te snelle conclusie 

"Het is heel erg triest voor de ouders en de kinderen", zegt Slob. "Maar de conclusie dat dit alleen verbonden zou zijn met het lerarentekort is iets te snel gemaakt." 

Slob roept scholen die ook onder de zogenoemde opheffingsnorm zitten op 'tijdig te handelen'. "Want het is wel heel vervelend als je net begonnen bent met het schooljaar en je krijgt te horen dat het in januari klaar is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagen geen leraar of met 59 in één klas: dit merken kinderen van het lerarentekort

Daarnaast kijkt de minister of de regels voor scholen in de toekomst misschien moeten worden aangescherpt, zodat scholen niet te lang kunnen openblijven als ze te weinig leerlingen hebben. "We moeten gericht kijken naar de ruimte in de regelgeving", zegt de minister.

Voor scholen in de grote steden ligt het minimum aantal leerlingen hoger dan voor scholen in gebieden die minder dichtbevolkt zijn. Volgens Slob zitten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer dan een kwart van de scholen onder de norm. Op termijn zijn die scholen 'niet meer levensvatbaar' als er niet wordt ingegrepen, vreest Slob. Hij heeft contact met de gemeenten over dit probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen de dupe van sluiten school: 'Dat kan echt dramatisch zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore