Ga naar de inhoud
Rampzalige jaarwisseling

Verboden brandversnellers waren medeoorzaak van vuurtornado Scheveningen

De vuurstapel in Scheveningen brandde heviger en sneller dan verwacht

Bij het uit de hand gelopen vreugdevuur op Scheveningen zijn afgelopen jaarwisseling niet-toegestane brandbare stoffen gebruikt, beter bekend als brandversnellers. Mede daardoor brandde de vuurstapel sneller en anders dan verwacht. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

De verbijstering is groot als afgelopen jaarwisseling een enorme vonkenregen de lucht boven Scheveningen oranje kleurt. Na het ontsteken van het vreugdevuur daar ontstaat vliegvuur: vonkjes van het vuur komen terecht op het stranden en in de straten. Duizenden toeschouwers moeten in allerijl worden geëvacueerd. Hulpverleners en mensen in het publiek lopen brandblaren op. Auto's, bushokjes en huizen lopen brandschade op.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Geen vergunning

De vreugdevuren zijn een jaarlijkse traditie waarbij Duindorp en Scheveningen strijden om de hoogste vuurstapel. Het evenement heeft geen vergunning, maar de gemeente Den Haag gedoogt de vreugdevuren met een convenant met afspraken.

In dat convenant staat expliciet dat 'het gebruik van vuurwerk, benzine en/of andere brand versnellende stoffen niet is toegestaan voor het ontsteken van het vuur'. Toch blijkt nu dat in de vuurstapel van Scheveningen brandversnellers zijn gevonden. De gemeente hield met onder meer camera's toezicht op het naleven van de afspraken. Desondanks werd het gebruik van de verboden stoffen niet opgemerkt.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Wat zijn de vreugdevuren? 

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. Op Scheveningen en in Duindorp worden al sinds de jaren '80 stapels met houten pallets gemaakt. Maximaal 35 meter hoog, 22 bij 22 meter breed. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel? De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden. 

Uit politiedocumenten, in bezit van RTL Nieuws, blijkt dat gedupeerden na de vonkenregen bij de politie geen aangifte konden doen omdat het OM geen onderzoek instelde. "Het OM heeft ons medegedeeld dat er geen strafrechtelijke gronden zijn", staat in een interne mail

Desgevraagd laat het OM ook nu weten geen strafrechtelijk onderzoek te hebben lopen. 

'Dit is helemaal fout': vuurtornado en vonkenregen Scheveningen

01:10
Bouwers
Lees ook:
Bouwers vreugdevuur Scheveningen bedreigden medewerkers gemeente

Voorbereidingen begonnen

De bouwers van het vreugdevuur op Scheveningen willen niet reageren. Ze zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe vuurstapel voor aankomende jaarwisseling.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de vreugdevuren. Die komt voor half oktober met haar conclusies. Het is nog maar de vraag of de gemeente dit jaar een vreugdevuur toestaat. Burgemeester Krikke liet eerder weten de conclusies van de OVV te willen afwachten.