Wat een feestelijke en vooral veilige jaarwisseling had moeten worden, werd een chaotische en beangstigende nacht. De hemel van het Scheveningse strand kleurde oranje na een grote vonkenregen afkomstig van het jaarlijkse vreugdevuur. Een reconstructie van een nacht die de discussie over het voortbestaan van een traditie deed oplaaien.
Daags voor oudjaarsdag
In de dagen voor de jaarwisseling is het zo nu en dan onrustig tijdens het bouwen van de vuurstapels op Duindorp en Scheveningen. Omwonenden klagen over geluidsoverlast, medewerkers van de gemeente worden uitgejoeld en bouwers van Duindorp dreigen brandjes te stichten wanneer ze niet verder mogen bouwen. Kort daarop worden de eerste brandjes gesticht.
Nacht van 30 op 31 december 2018
Het is de laatste nacht voor het aansteken van de vuurstapels. De rivaliteit tussen Duindorp en Scheveningen neemt toe, ondanks dat de gemeente expliciet heeft gesteld dat er geen sprake mocht zijn van een competitie-element.
De bouwers in Duindorp vinden het oneerlijk dat zij moeten stoppen met bouwen, maar dat ze op Scheveningen nog aan het bouwen zijn. 40 bouwers van Duindorp gaan naar de vuurstapel op Scheveningen om verhaal te halen. "Ze geven aan de wijkagent aan dat alleen angst willen aanjagen en niet willen vechten", staat in het proces-verbaal van de politie.

Oudejaarsdag 2018, ochtend
Vroeg in de ochtend zijn de bouwers op Scheveningen nog bezig om pallets op de vuurstapel te leggen. "De verwachting is dat de stapels te hoog zijn", noteert een agent die ochtend. Even later blijkt uit een meting dat de stapel op Duindorp inderdaad te hoog is. Hoewel verwacht wordt dat de stapel op Scheveningen ook te hoog is, blijven de bouwers hier doorgaan met het stapelen. "De gemeente heeft er niks van gezegd", schrijft een agent in zijn proces-verbaal.
Om 10:00 uur komen burgemeester Krikke en de politiechef en de hoofdofficier van justitie bij elkaar. Zij weten op dat moment dat de stapels te hoog zijn. De politie heeft een scenario klaar om in te grijpen met de Mobiele Eenheid (ME), op bevel van de burgemeester. Maar de burgemeester besluit de ME niet in te zetten omdat dat gevaar zou opleveren voor de medewerkers van de ME.
Krikke gedoogt de te hoge vuurstapels. Ze staat later op de dag ook toe dat er nog meer pallets bovenop de stapel worden gelegd.
Oudejaarsdag 2018, middag
Aan het einde van de middag komen bouwers van Duindorp verhaal halen bij de bouwers op Scheveningen, die zichzelf hebben uitgeroepen tot winnaar. De mensen van Duindorp willen weten hoe hoog de stapel is van hun concurrent. Maar Scheveningen wil hier niets over kwijt. Daarna ontstaat een woordenwisseling. De bouwers van Duindorp dreigden 'een paar tandjes te komen breken als de hoogte niet bekend wordt gemaakt'.
Oudejaarsdag 2018, avond
Op de avond van de ontbranding van de vreugdevuren raken opnieuw bouwers in conflict. De politie weet de gemoederen te bedaren.
Oudejaarsdag 2018, nacht
Tegen middernacht wordt het vuur ontstoken: in het begin is er niets opmerkelijks te zien. Maar na een klein uur komt er een ongebruikelijke hoeveelheid vonken van de stapel af. De vuurstapel gedraagt zich door de toevoeging van verboden brandversnellers anders dan verwacht.
De vonkenregen gaat onverminderd door. De politie probeert op last van de brandweer de Boulevard van Scheveningen te ontruimen. Maar niet iedereen is daar blij mee. Een deel van het publiek van de vuren weigert om weg te gaan. Op de portofoons van agenten wordt opgeroepen om een wapenstok in de hand te nemen, maar die niet te gebruiken. De wapenstok dient om af te schrikken.
De politie krijgt later in de nacht meer grip op de mensenmassa. Voor agenten is het improviseren: ze hebben last van de omstandigheden en moeten opereren in een gevaarlijk gebied. Zo ademen ze grote hoeveelheden rook en fijnstof in.
Huizen hebben brandschade opgelopen en fietsbanden zijn weggesmolten. Roetdeeltjes liggen verspreid over de boulevard, op daken en over auto's.
Nieuwjaarsdag
Scheveningen ontwaakt met een kater. Ook in de ochtend wordt nog nageblust door de brandweer. Burgemeester Pauline Krikke komt in de loop van de dag een kijkje nemen bij de gedupeerden. Op dat moment is al duidelijk dat de toekomst van een lange traditie, ter discussie komt te staan.