Zoektocht begint

Woede, maar ook gelatenheid bij ouders over sluiting Amsterdamse school

27 september 2019 11:09 Aangepast: 27 september 2019 14:44
Teleurstelling bij ouders, want de school moet dicht. Beeld © RTL Nieuws

Ouders van de 16e Montessori-school in Amsterdam zijn geschrokken van het nieuws dat hun school dicht moet als gevolg van het lerarentekort. Sommigen zijn ook boos. "Als de school geen docenten heeft, dan moet het hé. Dit is wat de regering heeft veroorzaakt, die moet het maar gaan oplossen", zegt een ouder.

Ouders zijn over het algemeen heel erg teleurgesteld dat de school dicht moet, zegt verslaggever Eelco Hiltermann die vanochtend bij de school de meningen peilde. "Maar voor de meesten kwam het niet als een grote verrassing, omdat de problemen met het lerarentekort al langer spelen. Veel ouders zeggen dat ze het wel voelden aankomen."

Een enkeling reageerde boos. "Maar er was ook gelatenheid", zegt Hiltermann. "Sommige ouders weten al waar hun kinderen straks naartoe zullen gaan. Voor anderen begint die zoektocht nu."

De 16de Montessori-school is naar eigen zeggen de eerste in ons land die dicht gaat als gevolg van het lerarentekort. Het schoolbestuur heeft gisteravond de ouders van de leerlingen ingelicht.

Na de herfstvakantie al moeten de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 naar een andere school van de stichting Sirius, waar de school onder valt. Na 1 januari volgt de rest. De leerlingen worden zoveel mogelijk verdeeld naar de keuze van de ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen de dupe van sluiten school: 'Dat kan echt dramatisch zijn'

De Montessori-school kreeg in 2018 een onvoldoende van de Inspectie van het Onderwijs en kampte sinds 2016 met een dalend aantal leerlingen.

In het rapport van inspectie staat onder meer: "Er zijn enkele factoren die van invloed zijn op de huidige kwaliteit. Eén hiervan is het vertrek van de directeur en een aanzienlijk deel van de leraren anderhalf jaar geleden vlak voor de zomervakantie. In combinatie met het lerarentekort dat in Amsterdam Zuidoost erger voelbaar is dan elders in de stad, zag het bestuur zich genoodzaakt veel startende leraren in te zetten."

Drie leerkrachten te weinig

Op de school zijn vijf leerkrachten nodig, en er zijn er nu maar twee. Volgens Hubert de Waard, bestuurder van stichting Sirius, is van alles geprobeerd om het tekort op te lossen. Maar zonder succes dus.

"Dit is uiteraard schokkend", zegt een ouder die vanochtend haar kind naar de school bracht. "En natuurlijk zeer jammer voor de kinderen. We moeten nu naar een oplossing zoeken en we hopen op het beste voor de kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagen geen leraar of met 59 in één klas: dit merken kinderen van het lerarentekort

Een ander reageert kortaf: "Ik ben boos en gestrest. Ik vind het niet leuk."

Stichting Sirius vreest dat meer scholen moeten sluiten vanwege het lerarentekort. Alleen al in Amsterdam staan 280 vacatures voor basisschoolleerkrachten open. In het hele land zijn dat er 2400.

Slob: dit komt niet door lerarentekort 

Volgens minister Arie Slob ligt het niet alleen aan het lerarentekort dat basisschool de 16e Montessori in Amsterdam de deuren moet sluiten. De school had al drie jaar niet genoeg leerlingen om open te blijven, zegt hij. 

"Het is heel erg triest voor de ouders en de kinderen", zegt Slob. "Maar de conclusie dat dit alleen verbonden zou zijn met het lerarentekort is iets te snel gemaakt." 

Slob roept scholen die ook onder de zogenoemde opheffingsnorm zitten op 'tijdig te handelen'. Daarnaast kijkt de minister of de regels voor scholen in de toekomst misschien moeten worden aangescherpt, zodat scholen niet te lang kunnen openblijven als ze te weinig leerlingen hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore