Ga naar de inhoud
Uitspraak Hoge Raad

Roken in rookruimtes in cafés en restaurants vanaf nu verboden

De sigaret is vanaf vandaag mogelijk nergens meer welkom in de horeca.

Wie in de kroeg of een restaurant een sigaret wil opsteken, moet voortaan naar buiten. De Hoge Raad heeft bepaald dat rookruimtes in de horeca niet meer zijn toegestaan.

Het verbod geldt per direct voor cafés, restaurants en andere horecagelegenheden, zo staat in de uitspraak. 

Vorig jaar oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes moeten verdwijnen. Het sprak van een 'ongeldige uitzonderingspositie'. Het hof oordeelde dat niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk kunnen voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Anti-tabaksorganisatie 

Met de uitspraak koos het hof de kant van anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland, die een rookvrije samenleving nastreeft en een rechtszaak had aangespannen. De organisatie kreeg dus gelijk, maar de Nederlandse staat tekende bezwaar aan tegen het besluit.

De Hoge Raad schaart zich nu ook achter een verbod. In mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad om de uitspraak van het hof te bekrachtigen.

Utrechtse
Lees ook:
Utrechtse wijk Oog in Al wil eerste rookvrije wijk worden

Oorspronkelijk wilden de regeringspartijen rookruimtes tot 2022 blijven toestaan. Dat stond in het preventieakkoord van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie). Dat plan kan vanaf vandaag dus in de prullenmand.

Terrassen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al 'dramatisch' voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die ze hebben gedaan. 

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

Roken
Lees ook:
Roken in publieke ruimtes wordt in Groningen verboden