Steeds meer zwerfafval

Mogelijk in 2021 statiegeld op plastic flesjes

27 september 2019 07:16 Aangepast: 27 september 2019 16:38
Beeld © ANP

Mogelijk komt er eerder statiegeld op plastic flesjes. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven wil uiterlijk begin volgend jaar de knoop doorhakken om invoering in 2021 mogelijk te maken.

Van Veldhoven vindt statiegeld op kleine plastic flessen nodig in de strijd tegen zwerfafval. Ze wordt ongeduldig omdat de verpakkingsindustrie niet zelf met een plan komt. 

De afspraak was dat bedrijven uit de verpakkingsindustrie met alternatieve manieren zouden komen om plastic zwerfafval tegen te gaan, zodat statiegeld op flesjes niet nodig zou zijn. Die maatregelen moesten ertoe leiden dat het plastic zwerfafval met 70 tot 90 procent zou worden teruggedrongen. Uiteindelijk zou 90 procent van de plastic flesjes moeten worden gerecycled.

Steeds meer zwervende flesjes

Uit onderzoek blijkt nu dat die maatregelen te weinig zoden aan de dijk zetten. Volgens de laatste cijfers 'zwerven' er juist steeds meer flesjes in de natuur en de openbare ruimte.

Dat baart Van Veldhoven zorgen. "Dus heb ik besloten om het moment om een beslissing te nemen het invoeren van statiegeld op flesjes een halfjaar naar voren te halen", aldus de minister. Aanvankelijk zou ze in het najaar van 2020 een besluit nemen. Dat wordt nu voorjaar 2020.

Dat zou de betrokken bedrijven en supermarkten genoeg tijd moeten geven om vanaf 2021 te beginnen met het heffen van statiegeld op flesjes, aldus de minister.

Ook statiegeld op blikjes behoort tot de mogelijkheden.

Plastic afval gevonden op diepste punt oceaan

De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo wilde met zijn duikboot de diepste plekken van de Stille Oceaan in kaart brengen. Wat bleek: zelfs op deze diepte is plastic afval te vinden.
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore