Ga naar de inhoud
Vanaf 2021

Ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV-virus

Afgelopen maart was er een vaccinatiedag in Ahoy. Beeld © ANP

Vanaf 2021 krijgen ook jongens een inenting tegen het HPV-virus. Nu worden nog alleen meisjes ingeënt. De inenting voor alle kinderen komt in het Rijksvaccinatieprogramma.

Staatssecretaris Blokhuis neemt daarmee het advies over van de Gezondheidsraad. 

Kim
Lees ook:
Kim liet haar zoon vaccineren tegen HPV: 'Zo krijg je het virus de wereld uit'

Leeftijd verlaagd naar 9

Ook de leeftijd waarop de HPV-injectie wordt gegeven, gaat omlaag. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blok de leeftijd naar 9 jaar, omdat de injectie dan beter kan worden ingepast in de rest van het vaccinatieprogramma.

Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker door het humaan papillomavirus. Vrouwen kunnen door deze seksueel overdraagbare aandoening onder meer baarmoederhalskanker oplopen. Jongens die met HPV zijn geïnfecteerd, kunnen daardoor onder meer mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen.

'Uitbreiding
Lees ook:
'Uitbreiding HPV-vaccinatie kan jaarlijks honderden levens redden'

Levens redden

Als jongens voortaan ook ingeënt worden tegen het HPV-virus, kan dat honderden levens redden, zei de Gezondheidsraad een paar maanden terug. "Aan de ene kant zijn jongens daardoor beter beschermd tegen onder andere anus-, penis- en keelkanker, en aan de andere kant kan het virus zich minder goed verspreiden en worden minder meisjes ziek."

Sterfgevallen waarbij HPV een rol speelt
Aandoening Aantal nieuwe patiënten per jaar (bij benadering) Sterfgevallen per jaar (bij benadering) 
Baarmoederhalskanker 800 200
Anuskanker 200-300 60
Vaginakanker 60 20
Vulvakanker 300-400 100
Peniskanker 160 30
Kanker in mond- en keelholte 1600-1800 600

Bron: Gezondheidsraad

Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt. Het vaccin beschermt hen met name tegen baarmoederhalskanker. Duizend vrouwen worden jaarlijks door het virus ziek. Van hen sterven er meer dan driehonderd.

De opkomst bij meisjes om te vaccineren is nooit erg hoog geweest, maar stijgt wel. "Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar", laat de staatssecretaris weten. Van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft 65 procent de eerste prik gehaald. Voor de meisjes uit 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent. Blokhuis breidt de mogelijkheid uit om de vaccinatie in te halen. Dat wordt ook mogelijk voor jongeren van 18 tot 26 jaar.