Rookverbod

Uitspraak Hoge Raad: verdwijnt de rookruimte uit horeca?

27 september 2019 05:40 Aangepast: 27 september 2019 06:20
De sigaret is vanaf vandaag mogelijk nergens meer welkom in de horeca.

Vandaag wordt bekend of alle rookruimtes in de horeca zullen verdwijnen. De Hoge Raad doet uitspraak over het toestaan van de ruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden. Is de laatste sigaret in de kroeg opgestoken?

Vorig jaar oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes moeten verdwijnen. Het sprak van een 'ongeldige uitzonderingspositie'. Het hof oordeelde dat niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk kunnen voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Anti-tabaksorganisatie 

Met de uitspraak koos het hof de kant van anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland, die een rookvrije samenleving nastreeft en een rechtszaak had aangespannen. De organisatie kreeg dus gelijk, maar de Nederlandse staat tekende bezwaar aan tegen het besluit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amerikaanse overleden na roken e-sigaret'

De Hoge Raad doet vandaag uitspraak, maar het is de verwachting dat het oordeel niet zal afwijken van die van het gerechtshof. In mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad om de uitspraak van het hof te bekrachtigen. In veruit de meeste gevallen wordt dat advies overgenomen.

Preventieakkoord

Oorspronkelijk wilden de regeringspartijen rookruimtes tot 2022 blijven toestaan. Dat stond in het preventieakkoord van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie). Uiterlijk in dat jaar moesten alle rookruimtes uit openbare gebouwen verdwenen zijn. Dat plan kan vanaf vandaag dus mogelijk in de prullenmand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrechtse wijk Oog in Al wil eerste rookvrije wijk worden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al 'dramatisch' voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die ze hebben gedaan. Overigens is het de vraag of het verbod op rookruimtes per direct zal ingaan. Eerder werd gesproken over een milde overgangsregeling die staatssecretaris Blokhuis had aangekondigd.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore