Veiligheid betrokkenen

Vakbond rechtspraak: 'Behandel zware strafzaken in anonimiteit'

27 september 2019 02:26
Een minuut stilte voor de vermoorde Derk Wiersma bij de Orde van Advocaten, vorige week.

Zware strafzaken worden in de toekomst mogelijk in anonimiteit behandeld. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) wil dat de Tweede Kamer de noodoplossing in overweging neemt, zo liet de vereniging onlangs weten in een brandbrief.

Aanleiding van de brief is de moord op advocaat Derk Wiersum. Als het aan de NVvR ligt, gaat er worden gekeken naar de mogelijkheid om zaken zoals die tegen drugscrimineel Ridouan Taghi door anonieme advocaten, officieren van justitie en rechters te laten behandelen, zo meldt De Telegraaf. Minister Dekker (Rechtsbescherming) buigt zich over de kwestie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten voeren actie: twee weken geen piketdienst

De maatregel is omstreden in Den Haag omdat de rechtspraak daarmee niet meer openbaar zou zijn. Criminelen krijgen dan hun zin, vinden critici. "Je wilt dat de rechtspraak toegankelijk is", zegt Dekker. "Maar na wat er vorige week is gebeurd, snap ik heel goed dat mensen in het werkveld zeggen: wat betekent dit voor mij?"

'Veiligheid of transparantie?'

De bewindsman voert de komende periode gesprekken met betrokkenen en hakt dan de knoop door. "Het is een afweging tussen veiligheid en transparantie."

In de brandbrief roept voorzitter Van Rhee van de NVvR op tot nadere bestudering van de veiligheidsmaatregel. "Alle partijen moeten in veiligheid hun werk voor de samenleving, voor de rechtsstaat, kunnen verrichten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore