Ga naar de inhoud
'Nood was te hoog'

Basisschool Amsterdam eerste school die dicht moet door lerarentekort

De 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost. Beeld © Street View

Het lerarentekort bij de 16e Montessorischool in Amsterdam is zo nijpend, dat het bestuur heeft besloten de deuren voorgoed dicht te doen. Het is voor zover bekend de eerste school in Nederland die door het tekort moet sluiten. "Dit is verschrikkelijk, dit wil je echt niet."

Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius waar de school onder valt, heeft het nieuws op een ouderavond aan de ouders van leerlingen medegedeeld. "Sommige ouders waren er al bang voor, maar toch was het schrikken. Ouders gaan ervan uit dat je acht jaar lang goed onderwijs aan hun kinderen kunt geven, maar dat kunnen we nu niet nakomen."

Leraren liepen weg

De school kreeg in 2018 een onvoldoende van de Inspectie van het Onderwijs en kampte sinds 2016 met een dalend aantal leerlingen.

In het rapport van inspectie staat onder meer: "Er zijn enkele factoren die van invloed zijn op de huidige kwaliteit. Eén hiervan is het vertrek van de directeur en een aanzienlijk deel van de leraren anderhalf jaar geleden vlak voor de zomervakantie. In combinatie met het lerarentekort dat in Amsterdam Zuidoost erger voelbaar is dan elders in de stad, zag het bestuur zich genoodzaakt veel startende leraren in te zetten."

 

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal leraren gezocht: 'Ik heb nog een week om er twee te vinden'

De school met 111 leerlingen heeft van alles in het werk gesteld om het tekort op te lossen, maar volgens De Waard ging het niet langer. "Ouders zien dat hun kinderen regelmatig over de klassen werden herverdeeld. Ook de directeur stond veel voor de klas. De nood was te hoog, we kunnen geen oplossingen meer bedenken." 

Na de herfstvakantie zullen de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 naar een andere school van Stichting Sirius gaan. Na 1 januari volgt de rest. Sirius heeft nog dertien andere scholen in Amsterdam Zuidoost. "Het wordt ook op die scholen passen en meten", zegt De Waard.

Recordaantal vacatures

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 2400 open vacatures in het basisonderwijs, en nog eens 3100 in het voortgezet onderwijs. Nooit eerder werden er zo veel leraren gezocht. In de Randstad is het probleem het nijpendst.

Dagen
Lees ook:
Dagen geen leraar of met 59 in één klas: dit merken kinderen van het lerarentekort

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een dramatisch bericht en wil dat het kabinet nog meer geld vrijmaakt. "Mooie woorden van het kabinet zijn niet genoeg. Er is een crisis in ons onderwijs die de toekomst van onze kinderen bedreigt. Die crisis moet worden bestreden. Alle kinderen moeten zeker kunnen zijn van een goede leraar voor de klas."

'Leerlingen de dupe'

Ook de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman roept het kabinet op in actie te komen. "Leerlingen zijn de dupe. Wanneer gaat het doordringen bij onze regering in Den Haag dat een structurele oplossing niet kan wachten?"

'Dit is de schuld van de regering'

01:20
Ouders reageren teleurgesteld.