Water aan de lippen

Advocaten voeren actie: twee weken geen piketdienst

26 september 2019 16:05 Aangepast: 26 september 2019 16:49
Robert Malewicz krijgt veel bijval van andere advocaten. Beeld © ANP

Ze doen het met pijn in het hart, maar ze moeten wel, vinden ze. Tientallen piketadvocaten zullen de eerste twee weken van januari geen rechtsbijstand verlenen aan verdachten. "We werken voor een fooi", zegt Geertjan van Oosten van de Orde van Advocaten.

Het idee kwam gisteravond van strafrechtadvocaat Robert Malewicz. Hij heeft 'schoon genoeg' van de bezuinigingen op de sociale advocatuur. Wanneer iemand wordt aangehouden, wordt in eerste instantie een piketadvocaat opgeroepen. Deze strafrechtadvocaten staan de verdachte bij en worden door de Staat betaald.

Geen geld

"Maar al jaren wordt er tientallen miljoenen euro's op bezuinigd", zegt Malewicz. "Terwijl uit talloze overleggen en rapporten blijkt dat er een chronisch tekort is. Ook dit jaar komt er geen geld bij."

Verschillende bekende advocaten hebben al aangegeven mee te doen. Zo hebben Jan-Hein Kuijpers, Jeroen Soeteman, Peter Plasman en tientallen andere advocaten hun steun betuigd. Net als de Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NOvA). 

Meer uren werk

Advocaten werken structureel meer uren voor een verdachte dan ze betaald krijgen van de Staat, zegt Malewicz. Ze zouden van de twintig uur werk slechts acht uur betaald krijgen. "Terwijl de kosten voor het onderhouden van het kantoor en onze medewerkers stijgen. Het is niet vol te houden. Er zijn voorbeelden van advocaten die daarom stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtsbijstand op de schop? 'Mijn leven had kapot kunnen zijn'

Toen Malewicz gisteren een mail ontving van de Raad van Rechtsbijstand om zijn beschikbaarheid voor het piketrooster op te geven, kwam hij met een ingeving: hij heeft zich in de eerste twee weken van het nieuwe jaar als verhinderd opgegeven. Zijn actie krijgt nu veel navolging. "Er is een gevoelige snaar geraakt. Het wordt nu echt een stevig signaal."

Geen verhoren

Volgens hem zal het laten zien wat er gebeurt als er geen sociale advocatuur meer zal zijn. "Verhoren kunnen bijvoorbeeld even niet meer worden uitgevoerd en verdachten kunnen niet meer voor de rechter-commissaris komen. We gaan het zorgvuldig doen en we doen het ook met pijn in het hart voor de verdachten, maar we moeten iets doen."

Volgens Malewicz zal er nog wel een oplossing zijn voor kwetsbare verdachten, zoals minderjarigen en mensen met psychische problemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten in actie: 'Ik krijg 2000 euro voor een maand werk, de minister moet zich schamen'

De NOvA stapte vorige week in navolging van de vereniging van sociaal advocaten uit het overleg met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over zijn plannen met de sociale advocatuur. De advocaten zeggen dat 127 miljoen euro extra nodig is om tot redelijke vergoedingen te komen, maar er is geen extra geld beschikbaar gesteld.  

Veel steun

"We werken voor een fooi", zegt Geertjan van Oosten van de Orde van Advocaten. "Het tekent hoe erg het is geworden dat we deze stap moeten zetten", zegt voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "We krijgen heel veel steun van andere partijen in het rechtssysteem, alleen de minister laat ons verder zinken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore