'Minachting van het hof'

Uitstel moordzaak Tob Cohen na rel over advocaat verdachte

26 september 2019 14:53 Aangepast: 26 september 2019 14:57
De hoofdverdachte, de weduwe van Tob Cohen, mocht aanwezig zijn bij zijn begrafenis. Beeld © EPA

Een belangrijke zitting in de zaak over de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen is verschoven, onder meer vanwege een rel over de advocaat die hoofdverdachte Sarah Wairimu bijstaat.

Aanklagers beschuldigen raadsman Philip Murgor ervan helemaal geen advocaat te zijn. Bovendien zou de verdachte, de echtgenote van de zakenman, een bevel van de rechters hebben genegeerd om zich niet uit te laten over de zaak tijdens Cohens begrafenis afgelopen dinsdag.

Het Openbaar Ministerie vroeg daarom uitstel van de zitting. Volgens Keniaanse media wil het OM ook dat getuigen in de zaak tegen Wairimu worden beschermd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keniaanse politiebaas: Tob Cohen gemarteld voor zijn dood

Murgor bepleit de onschuld van de 52-jarige vrouw veelvuldig en uitvoerig in de Keniaanse media, die de moordzaak op de voet volgen. Volgens aanklagers heeft Murgor officieel een baan bij het Openbaar Ministerie en kan hij niet als advocaat optreden. Murgor zegt dat hij wel een baan bij het OM had, maar daar niets te doen kreeg. Daarom nam hij naar eigen zeggen in maart ontslag.

Cohen verdween 19 of 20 juli uit zijn woning in Nairobi. Hij lag in een vechtscheiding met Wairimu. Ze verklaarde dat haar echtgenoot naar het buitenland was vertrokken. Het lichaam van Cohen werd 13 september dood in een afgedekte oude watertank achter zijn huis gevonden. Volgens de politie is hij op gruwelijke wijze vermoord.

Tob Cohen Tob Cohen

Wairimu zit al een maand vast. De zitting is verschoven naar dinsdag, en dan moet het Openbaar Ministerie haar officieel van de moord beschuldigen. En de vrouw moet officieel verklaren of ze schuldig of onschuldig is.

Ze betuigt haar onschuld zo vaak mogelijk voor de pers en deed dat ook op de begrafenis. Ze mocht er onder bewaking naartoe. Ze riep dat de dagen van de daders geteld waren en zei onschuldig te zijn. Het feit dat ze erover sprak is minachting van het hof, zeggen de aanklagers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore