Verenigde Naties

'Minister Blok wil Nederlandse IS-strijders in Irak berechten'

26 september 2019 12:09 Aangepast: 26 september 2019 12:16
Archieffoto van een jihadist Beeld © EPA

Nederland onderzoekt samen met Irak of het mogelijk is om IS-strijders, waaronder die met de Nederlandse nationaliteit, in Irak te berechten.

Dat meldt NRC. Nederland zou wel bepaalde eisen stellen aan de processen tegen IS-strijders in Irak. Zo zou de doodstraf, die in Irak nog wordt opgelegd, moeten worden uitgesloten en moeten er garanties komen voor een eerlijke rechtsgang.

Getuigen

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt in de krant dat het berechten van IS-strijders in Irak 'een alternatief is voor het terughalen van IS-strijders naar Nederland'. "Maar de rechtsgang daar zou ook eenvoudiger zijn gezien de aanwezigheid van getuigen. Daarnaast speelt de bredere opgave dat misdaden niet onberecht mogen blijven en dat het voor Irak en de regio essentieel is. Het is goed als de bevolking ziet dat strijders er niet mee wegkomen."

Iraakse leger jaagt op ondergedoken IS-strijders

Islamitische Staat is verslagen, maar duizenden IS-strijders houden zich nog altijd schuil in delen van Irak en Syrië. Het Irakese leger jaagt op deze ondergedoken strijders. De minste of geringste verdachtmaking kan genoeg zijn.

Amal Clooney

Blok gaat de (juridische) mogelijkheden vandaag tijdens een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York bespreken met de Iraakse minister Ali Alhakim. Bij die bijeenkomst zullen ook andere ministers en diplomaten uit 20 verschillende landen aansluiten. Ook mensenrechtenadvocaat Amal Clooney zal op de bijeenkomst spreken.

Volgens NRC zitten op dit moment 20.000 IS-strijders vast in Irak. De meesten hebben de Iraakse nationaliteit, maar zo'n duizend zouden uit het buitenland komen, waaronder uit Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jihadisten krijgen Nederlandse nationaliteit terug

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet sloeg Amerikaanse hulp met Syriëgangers af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore