'Speurneuzen gezocht'

Kinderen weten maar weinig over brandgevaar mobieltjes

26 september 2019 07:58 Aangepast: 26 september 2019 08:47

Oplaadbare elektrische apparaten, zoals elektrische steps en mobiele telefoons, zijn brandgevaarlijk, maar veel kinderen hebben daar geen idee van. Daarom begint vandaag een campagne om hen van het gevaar bewust te maken.

Kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar maken al actief gebruik van elektrische opladers, blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting, die samen met Brandweer Nederland achter de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen' zit.

Foutief opladen

Bijna 80 procent van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Maar nog niet de helft van de kinderen kent de risico’s van het foutief opladen van een mobieltje, of van het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jongeren slapen niet door mobieltjes: 'Toch even dat appje checken'

In de campagne worden kinderen uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand.

Risico's herkennen

"Zo herkennen zij risico’s en leren hoe ze brand kunnen voorkomen", zegt René Hagen, lector brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. "Wij wijzen hen niet op gevaren maar we nemen kinderen mee met de vraag: Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt."

Pas op: je mobiel te lang in de oplader kan een woningbrand veroorzaken

Woningbranden komen twee keer zoveel voor bij gezinnen met kinderen. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Belangrijke oorzaak is de snelle toename van apparaten met accu's of oplaadbare batterijen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore