Raad voor de Rechtspraak

Kritiek op kilometerheffing vrachtwagens: 'Ongeoorloofde staatssteun'

26 september 2019 02:59
Vrachtverkeer op de snelweg.

Het conceptwetsvoorstel voor invoeren van kilometerheffing voor vrachtwagens krijgt stevige kritiek te verduren van de Raad voor de Rechtspraak. "Het ministerie moet zijn huiswerk overdoen", vindt het juridisch adviesorgaan.

De kritiek wordt geuit in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), meldt De Telegraaf. "De rechtsbescherming van truckbedrijven is onduidelijk en er is mogelijk sprake van ongeoorloofde staatssteun", schrijft het orgaan. 

Meer vervuilen, meer betalen

In het regeerakkoord staat dat rekeningrijden voor vrachtwagens gaat worden ingevoerd, op z'n vroegst vanaf 2023. Vrachtwagens die meer vervuilen, moeten ook meer gaan betalen. De heffing geldt voor alle snelwegen en sommige provinciale wegen en sluiproutes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds minder vervuilende vrachtwagens op Nederlandse wegen

Om het rekeningrijden te compenseren wil het kabinet onder meer de wegenbelasting voor vrachtwagens verlagen en het Eurovignet afschaffen. Een ander plan is om de inkomsten te gebruiken voor vergroening en innovatie van de transportsector. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is dat laatste in strijd met de EU-richtlijnen omdat alleen de Nederlandse transportsector daarvan zou profiteren.

In een reactie spreekt het ministerie, dat zich niet in alle kritiek kan vinden, van 'waardevolle aandachtspunten'. 

Stikstofcrisis 

Andere maatregelen in het verkeer werden gisteren gepresenteerd in het kader van de bestrijding van de stikstofcrisis. Zo moet onder meer de snelheid op snelwegen en provinciale wegen naar beneden, onthulde oud-minister Remkes, die een speciale commissie die de problematiek onderzoekt, leidt.  

Uitstoot verkeer Uitstoot verkeer
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: minder veeteelt, maximumsnelheid omlaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore