Acties gaan door

Geen cao-akkoord tussen zorgvakbonden en ziekenhuizen

26 september 2019 01:59 Aangepast: 26 september 2019 12:07

De zorgvakbonden zijn gisteravond niet tot een akkoord gekomen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In het informeel overleg over een nieuw cao voor zorgpersoneel kwam de NVZ wel met een nieuw eindbod, maar volgens de vakbonden waren de verbeteringen te marginaal.

Daartegenover stonden volgens de bonden verslechteringen waaronder over de eigen bijdrage zorgverzekering en loondoorbetaling bij ziekte.

FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra geld van kabinet voor cao ziekenhuizen is 'noodzaak'

De NVZ kwam met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. "Bovendien per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen", aldus de NVZ, die onder meer ook de stagevergoeding willen verhogen en co-assistenten een onkostenvergoeding willen geven.

'Verder onderhandelen niet zinvol'

"Een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag is hartstikke mooi, maar die bestaat alleen bij de gratie van onregelmatigheid", reageerden de vakbonden. "Het feit is dat ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers voornamelijk overdag werken." Volgens de bonden was formeel verder onderhandelen niet zinvol. "In onze eis van een structurele, goede loonsverhoging komt de NVZ de ziekenhuismedewerkers dus niet tegemoet." De geplande acties in de zorg gaan door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gehandicaptenzorg legt recht op onbereikbaarheid vast in cao

"We zijn met dit voorstel tot het uiterste gegaan om aan de wensen van de bonden tegemoet te komen", stelde voorzitter van de ziekenhuisdelegatie Gita Gallé. "Hoewel we inhoudelijk op veel punten met elkaar tot overeenstemming waren gekomen, is het teleurstellend dat we hier samen niet verder over hebben kunnen spreken."

Onbegrijpelijk

Ze vindt het onbegrijpelijk dat de vakorganisaties zijn afgehaakt en het voorstel niet aan hun achterban willen voorleggen. "Want dit was nog niet alles", vervolgt Gallé. "Alle ziekenhuismedewerkers krijgen in ons voorstel ook een eenmalig bedrag van 1000 euro in november dit jaar." De NVZ gaat de medewerkers in de branche nu zelf informeren over het voorstel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan medicijnen verdubbelt dit jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore