Alsnog gestuurd

Minister: documenten stint over het hoofd gezien

25 september 2019 21:29 Aangepast: 25 september 2019 21:57
Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens een debat over de stint. Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laat in een brief aan de Kamer weten dat haar ministerie twee documenten over de toelating van de stint in 2011 over het hoofd heeft gezien.

"Beide documenten zijn destijds over het hoofd gezien in de veelheid aan documenten", geeft ze toe in een brief aan de Kamer. Ze heeft de documenten over remtests van de elektrische bolderkar vandaag alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd.

De documenten zijn de concepteisen die in 2011 zijn gebruikt om de stint te beoordelen en het format dat de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) zou hanteren om te rapporteren over de beoordeling van deze concepteisen.

Reconstructie

Van Nieuwenhuizen reageert in de brief op een reconstructie die RTL Nieuws vanmiddag publiceerde. Hierin staat dat de minister de Kamer onvoldoende heeft geïnformeerd dat de stint niet voldeed aan cruciale toelatingseisen over de remweg. Kamerleden hadden uitleg van de minister gevraagd.

In de brief aan de Kamer stuurt de minister niet het intrekkingsbesluit mee waarin staat dat de stint in 2011 niet aan de eisen voldeed. "Het besluit zelf is gericht aan de fabrikant als belanghebbende. Daarmee ligt het niet in de rede dit op eigen initiatief openbaar te maken", geeft ze als verklaring.

Dat is opmerkelijk, want vorig jaar maakte Van Nieuwenhuizen een ander besluit gericht aan de fabrikant, wel openbaar (.pdf-bestand).

In deze brief aan de fabrikant erkent de minister dat de keuring in 2011 foutief was In deze brief aan de fabrikant erkent de minister dat de keuring in 2011 foutief was
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wist dat stint nooit weg op mocht, fouten bij keuring verzwegen

De manier waarop werd getest of de stint wel aan alle eisen voldeed, was gebaseerd op oude eisen. De keurwijze werd pas later aangepast.

De stint is bijna een jaar van de weg gehaald nadat een stint door nog onbekende oorzaak vorig jaar september niet remde bij een spoorwegovergang in Oss. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven, de begeleidster en een ander kind raakten zwaargewond.

Niet alles deugde

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die de keuring van vervoersmiddelen uitvoert, en de ambtenaren van het ministerie lieten de stint de weg op gaan terwijl ze wisten dat uit de keuring bleek dat bij de bijzondere bromfiets niet alles deugde. De stint had een te lange remweg en had dus helemaal niet de weg op gemogen.

PVV-Kamerlid Roy van Aalst heeft een debat aangevraagd en wil dat de minister zo snel mogelijk verantwoording aflegt. "Dit klopt van geen kant. De Kamer moet altijd volledig geïnformeerd worden", zegt Van Aalst tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe het ministerie na een dramatisch ongeluk iedere eigen verantwoordelijkheid wegpoetst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore