Het aantal kinderen dat in een daklozen- of vrouwenopvang belandt, is in acht jaar tijd met ruim 1300 gestegen. Brancheorganisatie Federatie Opvang spreekt van 'een groot probleem'.
Waar in 2011 nog 7133 kinderen in een crisisopvang terecht kwamen, zijn dat er in 2019 8500, blijkt uit onderzoek van de Stichting Kinderpostzegels. Ze verblijven daar zes maanden tot anderhalf jaar.
'Het lijkt hier een zwervershuis'
De situatie is in veel opvanghuizen verre van ideaal. Kinderen leven met het hele gezin op één kamer, kunnen geen vriendjes meenemen naar 'huis', zegt Mirjam Brinks van de Stichting Kinderpostzegels. Vanaf vandaag gaan 160.000 kinderen uit groep 7 en 8 weer door het hele land langs de deuren. Een deel van de opbrengst van de kinderpostzegelverkoop gaat naar de kinderen die in de vrouwen- of daklozenopvang zitten.
In bepaalde opvanghuizen leven kinderen in hetzelfde pand als mensen met psychische problemen en verslavingen. "Ik sprak een jongetje van elf. Dat zei: 'Het lijkt hier wel een zwervershuis'. Hij liep 's avonds laat op de gang, onderweg naar de douche, en hoorde iemand hard schreeuwen. Hij maakte zich vooral zorgen om zijn zusje, die daar bang van werd."

Volgens Brinks raken mensen sneller dakloos. "Het leven wordt duurder, mensen raken hun baan kwijt of krijgen schulden." Belanden ze vervolgens op straat, dan is een huurwoning vinden niet eenvoudig. "Vroeger kon je makkelijker in een huurwoning terecht. Die zijn er nu minder waardoor gezinnen eerder moeten aankloppen bij opvangcentra."
Onbetaalbare huizen
Dat beaamt Rina Beers van brancheorganisatie Federatie Opvang. "Er zijn geen betaalbare woningen voor eenoudergezinnen beschikbaar. Als je een woning wilt huren, kom je op een wachtlijst van een woningcorporatie. Dat kan twaalf jaar duren. Dakloosheid is geen reden voor urgentie. Dus de sociale woningmarkt is niet toegankelijk vanwege wachtlijsten en de particuliere woningmarkt is onbetaalbaar voor eenoudergezinnen of gezinnen met twee ouders met een bijstandsuitkering."
Wel is er in sommige gemeenten sprake van vooruitgang, zegt Brinks. Er zijn opvangcentra speciaal voor gezinnen en de gemeenten Tilburg en Utrecht hebben kinderwerk: een aparte ruimte voor kinderen die na school met maatschappelijk werkers kunnen praten of leuke dingen kunnen doen.

De Stichting Kinderpostzegels hoopt het daklozenprobleem op de agenda van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te krijgen. Volgens Brinks moeten gezinnen die dreigen op straat te belanden voorrang krijgen voor een woning.