Ga naar de inhoud
Tweede incident

CIDI doet aangifte om antisemitisme op de radio

De man kwam gisteren aan het woord in het NPO Radio 1 ochtendprogramma Gaan! Beeld © ANP

Centrum Informatie en documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen een beller die antisemitische opmerkingen maakte in een ochtendprogramma op NPO Radio 1. Ook willen ze in gesprek met BNNVARA die het uitzond, omdat dit niet voor het eerst is in dit programma.

In het ochtendprogramma Gaan! begon beller 'Mario' ineens over 'geldgierig jodengespuis'. "Sorry dat ik het zeg, maar ik noem het beestje gewoon bij de naam", voegde hij eraan toe. "Die lui die moeten echt uitgeroeid worden."

Gesprek ging door

Presentator Morad El Ouakili vroeg nog wat hij met de term 'jodengespuis' bedoelde, maar liet het gesprek wel doorgaan. Mario hield daarop een verhaal over hoe joden een rol spelen bij grote aanslagen en alles doen om te verdienen aan de massa's. "Daar zitten alleen maar kikes (Engels scheldwoord voor joden, red) achter."

Dit zijn teksten die vaker voorkomen bij complottheorieën over joden, maar de presentator leek het niet als zodanig te herkennen. El Ouakili haalde berichten van luisteraars aan die aangaven het met Mario eens te zijn, en liet ook een kritische reactie horen. Na ongeveer acht minuten sloot de presentator het gesprek af met de beller te bedanken voor zijn tijd. 

Aangifte

CIDI heeft besloten om samen met Centraal Joods Overleg aangifte te doen tegen de beller voor aanzetten tot haat en groepsbelediging. "De mails en telefoontjes bleven maar binnenstromen", zegt een woordvoerder. "Er waren veel mensen die zelf aangifte wilden doen, maar dat moeilijk vonden of niet goed wisten hoe dat werkt." Volgens de stichting is het belangrijk dat de beller nu wordt opgespoord. 

Van
Lees ook:
Van protest tot scheldende buren: antisemitisme in Duitsland neemt toe

Excuses

Inmiddels hebben BNNVARA, NPO en de presentator hun excuses aangeboden voor de rol van de presentator in het gesprek, en is de uitzending van de site verwijderd. De omroep liet via Twitter weten dat ze met de presentator in gesprek zijn gegaan en dat ze het allebei eens zijn met de kritiek die er op het gesprek kwam. "Wij dulden geen antisemitisme en andere vormen van discriminatie in onze programma’s", zei de omroep. 

El Ouakili kwam er in zijn ochtendshow vandaag op terug. Hij las een statement voor waarin hij aangaf dat hij de ophef terecht vond. "Ik had moeten ingrijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had. Vanuit mijn nieuwsgierigheid doorvragen was ongepast omdat dit soort abjecte ideeën gewoonweg fout zijn."

 

ChristenUnie:
Lees ook:
ChristenUnie: 'Antisemitische uitspraken moeten bestraft'

In gesprek

Toch is voor CIDI daarmee de kous nog niet af. Mede omdat dit de tweede keer is dat er een antisemitisch verhaal de ruimte krijgt in het programma Gaan!. Op 11 september belde ene 'Ben' na een nieuwsitem over een expositie over nazidesign in Den Bosch. In het gesprek maakte Ben duidelijk dat hij sympathie had voor Hitler en stelde hij dat joden zelf verantwoordelijk waren voor de Holocaust. Ook dit gesprek duurde zo'n acht minuten.  

CIDI wil nu in gesprek met BNNVARA om een derde incident te voorkomen. "We hopen in gesprek te gaan, omdat dit absoluut niet kan", laat de woordvoerder weten. "Als je dit niet herkent als antisemitisme, dan gaat er duidelijk iets mis", zegt hij over de presentator. "Het was een duidelijke oproep tot geweld, en dan zou iedereen moeten laten schrikken."

Antisemitisch gif

Ook politici hebben gereageerd op het radiofragment. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie sprak sprak op Twitter over 'antisemitisch gif', waar volgens hem gevolgen aan moeten zitten. "En de presentator van dienst meldt dat de antisemiet op de radio-1-app bijval krijgt.. Mag hopen dat dit niet ongestraft blijft!"