Boeren uitkopen

Stikstofcrisis: driekwart varkensboeren vindt stoppen 'bespreekbaar'

25 september 2019 07:34 Aangepast: 25 september 2019 11:35
Beeld © ANP

Een deel van de boeren wil best stoppen met het bedrijf om Nederland uit de stikstofcrisis te helpen, als daar maar een goede compensatie tegenover staat. Vooral veel varkensboeren vinden stoppen 'bespreekbaar', maar melkveehouders zien het niet zitten.

Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder lezers van vakblad Nieuwe Oogst. 

Door de stikstofcrisis liggen duizenden bouwprojecten stil. Het verkleinen van de veestapel is één van de opties om uit de stikstofcrisis te komen. 

Als er een goede financiële regeling komt, dan is stoppen voor 40 procent van de boeren bespreekbaar.

Varkensboeren

Bij varkensboeren is de animo nog veel groter: 67 procent van deze boeren antwoordt 'misschien' op de vraag of ze bereid zijn om zich uit te laten kopen. 7 procent van deze varkensboeren zegt nu al te weten dat ze zich willen aanmelden voor een subsidieregeling om te stoppen.

Andere boeren zijn minder enthousiast. Vooral melkveehouders hebben er weinig trek in. 65 procent moet er niet aan denken om te worden uitgekocht. 33 procent vindt het bespreekbaar.

6000 boeren deden mee aan dit onderzoek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stikstofcrisis is het snelst op te lossen door maximumsnelheid te verlagen'

De Raad van State (RvS) zette eerder een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. Het systeem was in strijd met Europese richtlijnen, oordeelde de RvS. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen inmiddels stil als gevolg ervan.

Verlagen maximumsnelheid

Voormalig minister Johan Remkes presenteert vandaag mogelijke oplossingen voor de korte termijn. Er lekte al uit dat Remkes onder meer zal adviseren de veestapel verder in te krimpen. Ook het verlagen van de maximumsnelheid wordt een optie genoemd.

Cassandra mag geen aanbouw door stikstofuitspraak

In Zwolle wil Cassandra Steenkist haar huis aanpassen. Maar een vergunning voor een aanbouw krijgt ze niet van de gemeente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore