Door Europese regels

Voortbestaan vrijwillige brandweer in gevaar: 'Niets doen is geen optie'

25 september 2019 03:57 Aangepast: 25 september 2019 10:39
Door Europese wetgeving komt het voortbestaan van de vrijwillige brandweer in gevaar. Beeld © ANP

Het voortbestaan van de vrijwillige brandweer is in gevaar. Dat komt door nieuwe Europese wetgeving. De gevolgen daarvan zijn groot voor het Nederlandse brandweerkorps, dat voor 80 procent uit vrijwilligers bestaat.

Dat meldt het AD.

Nieuwe Europese wetgeving bepaalt dat alle brandweerlieden een loon moeten krijgen. Die regels zorgen ervoor dat het Nederlandse brandweerkorps op de schop moet. Vrijwilligers bij de brandweer krijgen in Nederland namelijk geen salaris, maar een onkostenvergoeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Manon (26) zou werk als vrijwillige brandweer niet willen missen

80 procent korps is vrijwilliger

Nederland telt zo'n 24.000 brandweerlieden. 80 procent daarvan is vrijwilliger. De overige 5000 brandweerleden zijn in dienst. Op het platteland bestaan brandweerkorpsen vaak alleen uit vrijwilligers.

Volgens het AD zal dat systeem flink op de schop moeten door de nieuwe Europese regels. Hoogleraar Arbeidsrecht Leonard Verburg van de Radboud Universiteit Nijmegen bevestigt dat in de krant.

'Niets doen is geen optie'

"Niets doen is geen optie", vertelt hij. Er zijn volgens Verburg twee mogelijkheden. Alle brandweermensen krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden, of de brandweerorganisatie wordt totaal anders ingericht met nieuwe groepen brandweermensen, die op verschillende manieren worden betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jorien moet stoppen bij brandweer na fitheidstest: 'Eisen voor vrouwen oneerlijk'

Vrijwilliger wil niet altijd in dienstverband

Hoe dan ook, voor de vrijwillige brandweerman of vrouw ziet het er straks somber uit. Frans Carbo, vakbondsbestuurder van de FNV, zegt in de krant moeilijkheden te voorzien als vrijwilligers straks in dienstverband moeten.

"Vrijwilligers vinden dit een mooi vak. Er kleeft heroïek aan. Deeltijdwerk schept ook verplichtingen. Je moet in dienst treden van de brandweer. Het is de vraag of vrijwilligers dat willen. Misschien hebben ze een eigen bedrijf. Misschien gaat hun echte werkgever dwarsliggen."

Denktank moet met oplossing komen

Een denktank van deskundigen moet uitkomst bieden. Zij hopen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog voor december een oplossing te presenteren.  

Het verschil tussen een vrijwilliger en brandweerman in vaste dienst

Om bij de vrijwillige brandweer te komen, moet je in principe hetzelfde kunnen als de beroepsbrandweer. "Dat houdt onder andere in dat je leert hoe je een brand moet blussen en ongevallen moet bestrijden", zegt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. "Hoe haal je iemand bijvoorbeeld uit een auto na een ongeval?"

Naast de theorie- en praktijkexamens moet je fysiek in orde zijn, zegt Dokter. Zo moet je een 'slachtoffer' van 80 kilo over de grond kunnen slepen en een flatgebouw van zeven verdiepingen kunnen beklimmen met 40 kilo op je nek. "Daarin wordt geen onderscheid gemaakt op leeftijd of geslacht, waardoor de test voor vrouwen gemiddeld wat zwaarder is."

De gemiddelde onkostenvergoeding op jaarbasis is 2000 tot 3000 euro, zegt Dokter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar anderen vluchten, rennen zij naar binnen: de helden van de brandweer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore