Koning Willem-Alexander heeft Rusland opgeroepen mee te werken aan het MH17-onderzoek. Dat deed hij tijdens een toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "De nabestaanden van de 298 slachtoffers verwachten gerechtigheid en wij zullen niet rusten voordat recht is gedaan", zei de koning.
Koning in VN-speech: 'Wij rusten niet tot gerechtigheid voor MH17 is geschied’
Volgens Willem-Alexander is het 'onaanvaardbaar dat verantwoordelijken voor internationale misdaden' hun straffen ontlopen. "Ik herhaal hier dat alle landen – ook Rusland – op grond van Veiligheidsraadresolutie 2166 dienen mee te werken aan het vinden van de waarheid over het neerhalen van MH17 op 17 juli 2014. De nabestaanden van de 298 slachtoffers verwachten gerechtigheid en wij zullen niet rusten voordat recht is gedaan."
Kostbare verworvenheid
Hij sprak zijn geloof uit in de rol van de VN als 'platform om internationale conflicten te beheersen en mensen over de hele wereld kansen te bieden'. Koning Willem-Alexander vindt dat de organisatie moet worden gekoesterd 'als een kostbare verworvenheid'.
"Laten wij de waarde erkennen van wat in vele jaren zorgvuldig is opgebouwd", zei de koning. "Laten wij ons realiseren dat wij elkaar nodig hebben, evenals 75 jaar geleden. Sterker nog: wij hebben elkaar méér nodig dan ooit."
Hij sprak ook over de 'slachtoffers van oorlog en geweld' en hamerde op het belang van mensenrechten. "Zovelen zijn op de vlucht. Zovelen zijn ten einde raad. Het is cruciaal dat degenen wier rechten met voeten worden getreden weten dat de VN aan hun zijde staat."

Berechting IS-strijders
De koning zette Nederland in zijn toespraak neer als land waarmee valt samen te werken op het gebied van vrede, recht en ontwikkeling. Behalve de koning en premier Rutte is ook een aantal ministers afgereisd naar New York, onder wie minister Blok van Buitenlandse Zaken. Donderdag spreekt Blok met zijn collega uit Irak over vervolging van IS-strijders.
Nu is dat nog lastig, omdat de terreurbeweging IS in meerdere landen actief is en strijders van over de hele wereld ronselt. De verwachting is dat Nederland met een plan zal komen om berechting van IS'ers gemakkelijker mogelijk te maken. Hoe die plannen eruit zullen zien, is op dit moment nog niet duidelijk.