Ga naar de inhoud
Weinig tips

Schutter wachtte advocaat Derk Wiersum vermoedelijk op

Derk Wiersum

De man die advocaat Derk Wiersum vorige week doodschoot, heeft hem in de buurt van diens huis vermoedelijk opgewacht. Een getuige verloor de schutter uit het oog toen die bij zijn vlucht een bocht om was gegaan.

In het tv-programma Opsporing Verzocht maakte de politie vanavond duidelijk dat er maar weinig bruikbare tips over de schutter zijn binnengekomen. Hij maakte gebruik van een 'normaal' vuurwapen en ging ervandoor in de richting van de Van Boshuizenstraat.

Geen huidskleur bekend

Zijn signalement, twee dagen na de moord bijgesteld, werd nogmaals herhaald. Hoewel de politie eerst dacht aan een tiener, wordt er sinds een paar dagen van uitgegaan dat hij tussen de 20 en 25 jaar oud is. Hij zou ongeveer 1.75 meter lang zijn en een slank postuur hebben. Hij was helemaal in het zwart gekleed. Doordat hij een capuchon droeg, is over zijn huidskleur of gezichtskenmerken niets bekend.

De politiewoordvoerder omschreef in de uitzending de Imstenrade in de wijk Buitenveldert, waar Wiersum werd doodgeschoten, als een 'vrij rustig woonhofje'. Dat geldt niet voor de buurt: daar zijn onder meer een supermarkt en het winkelcentrum Gelderlandplein gevestigd. De politie heeft de hoop gevestigd op mensen die, in de weken voorafgaand aan de moord, verdacht gedrag hebben opgemerkt.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen mensen beveiligd na moord op advocaat Derk Wiersum

De politie sluit niet uit dat mogelijke getuigen bang zijn om hun verhaal te doen, maar spoort hen toch aan zich te melden 'als we hier samen een einde aan willen maken'. 

Advocaat van kroongetuige

Wiersum was de advocaat van Nabil B., die als kroongetuige optreedt in de zaak tegen Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland. Het meest voor de hand liggende scenario is dat de moordenaar handelde in opdracht van Taghi. De verklaringen van de kroongetuige vormen het belangrijkste bewijs tegen hem. 

Door eerst de broer van B. te liquideren en nu zijn advocaat, zou Taghi hem onder meer het zwijgen willen opleggen en andere mogelijke overlopers in zijn kamp willen waarschuwen wat hen te wachten staat.  

Advocaten en rechters verbijsterd na moord op Wiersum

01:23
Collega's van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum reageerden onthutst op de moord. "We mogen niet toegeven aan terreur."