Kraanwaterdag

'Lust ik niet': hoe laat je je kind toch genoeg water drinken?

25 september 2019 07:00 Aangepast: 25 september 2019 11:12
Archieffoto. Beeld © iStock

Vandaag wordt er tijdens de allereerste landelijke 'Kraanwaterdag' op scholen in Nederland alleen maar drinkwater gedronken. Hoe laat je kinderen meer water drinken? En helpt zo'n Kraanwaterdag nou?

Op de school van de kinderen van Loes staat een watertap. "De kinderen hebben allemaal dezelfde bidon en die staat op hun tafel of op een centrale plek in de klas. De kinderen kunnen drinken zo veel ze willen", schrijft ze op de Facebookpagina van RTL Nieuws. "Andere drankjes, buiten een beker melk of pakje melk, zijn niet aan de orde."

Thuis wordt er bij Loes voornamelijk water gedronken. "En dan twee keer per dag met een beetje limonade erin." 

'Soms een beetje limonade'

De 4-jarige zoon van Karlijn verkiest 'water boven alles'. "Onze oudste drinkt het liefst ijsthee-limonade. Maar ik zet toch ook echt wel water voor haar op tafel." De zoon van Linda krijgt water met siroop mee naar school. "Maar mijn zoon heeft op school standaard een bidon staan en drinkt dan ook veel water, dus ik krijg bijna altijd het drinken mee terug." 

Miniatuurvoorbeeld
Bereken het zelf:

Zoveel suiker zit er in de pakjes drinken die jij je kind meegeeft

Reputatie

De reputatie van water is best wel goed in Nederland onder de jeugd, stelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Voor kinderen wordt het steeds gewoner om water te drinken op school. Er zijn ook wel veel van die hippe waterflessen, dat werkt goed bij de jeugd."  

Bovendien wordt het volgens Schutte makkelijker gemaakt voor kinderen om voor water te kiezen in de kantine. "Er staan karaffen met water op tafel, soms met een citroentje of een muntblaadje erin", zegt Schutte. Wat ook vaak te zien is, vooral op middelbare scholen: flesjes water in automaten. Of, op basisscholen: watertappunten. 

Zo laat je je kind meer water drinken

Voor ouders die moeite hebben hun kinderen water te laten drinken, heeft het Voedingscentrum nog wel wat tips. 

  • Maak het water bijzonder, bijvoorbeeld door het in een kan met blaadjes munt en een citroenschijfje te doen. Of sinaasappel, komkommer, doen het ook goed.  
  • Schenk het water in een mooie beker. Jongere kinderen vinden rietjes of parasolletjes leuk in hun drankje.
  • Als kinderen echt niet van water houden, dan is een kopje (lichte) thee met een lekker smaakje (aardbeienthee, bijvoorbeeld) een goede variant om te drinken.
  • Als je kind gewend is aan zoete drankjes, of aan limonade in het water, dan is het wijsheid om het kind langzaam te laten wennen aan een minder zoete smaakt. Dus elke keer wat meer water en wat minder siroop.
  • Af en toe een zoete drank geven is geen probleem, stelt het Voedingscentrum, maar maak er duidelijke afspraken over. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals op zaterdag of zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Watertappunten

Daar draagt de overheid ook aan bij, stelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. De komende twee jaar worden op schoolpleinen door heel Nederland zo'n duizend nieuwe watertappunten aangelegd. Dat plan moet ervoor zorgen dat kinderen minder snel naar ongezonde frisdranken grijpen.

En het is nodig, stelt het Voedingscentrum, want water is de beste dorstlesser, bevat geen calorieën en heeft een neutrale smaak, waardoor kinderen niet aan een zoete smaak wennen. "Daarom is het ook goed dat er nu een landelijke Kraanwaterdag is, voor nog wat meer bewustwording."

De dag wordt georganiseerd door zes drinkwaterbedrijven in Nederland. Ze roepen scholen op om alleen maar kraanwater te drinken. 3700 klasen doen mee. Ook krijgen kinderen les over water. Bij basisschool Diamant in Het Rooster  in Apeldoorn het startschot gegeven. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is erbij aanwezig.

Hoeveel suiker zitten er in zoete drankjes? Het Voedingscentrum laat het zien met deze foto. Hoeveel suiker zitten er in zoete drankjes? Het Voedingscentrum laat het zien met deze foto.

Ongevraagd advies? 

Maar zo'n speciale dag, advies van het Voedingscentrum, scholen die water aanbieden... Zitten ouders wel te wachten op die bemoeienis? 

Volgens het Voedingscentrum wel. Schutte haalt eigen onderzoek aan van het centrum dat vorig jaar onder duizend ouders is gehouden. Daaruit bleek dat 80 procent van de ouders van basisschoolkinderen het eens is met de schoolregels over wat wel mag worden meegenomen voor de pauze en wat niet. 80 procent vindt het ook makkelijker om die regels na te leven. Daarnaast is 71 procent het eens met de regels rondom gezond trakteren. 

Schutte: "Daaruit blijkt dus dat ouders het fijner vinden als de scholen richtlijnen bieden, waar de ouders zich aan vast kunnen houden."

'Pakje drinken hoort erbij' 

Maar in de reacties op de Facebookpagina zijn de meningen hier duidelijk over verdeeld. Linda schrijft: "Aan de ene kant goed dat ze er mee bezig zijn, maar ze moeten het niet gaan verplichten. Want ik beslis wat mijn kinderen eten of drinken." 

Loes zegt dat ze ziet dat ouders moeite hebben met de watertappunten. "Ze vinden dat een pakje drinken erbij hoort, of ze geven aan zelf te willen bepalen wat een kind eet of drinkt." 

'Ik lust geen water'

Zo kiest Ricky ervoor de kinderen water met siroop mee te geven, of pakjes drinken. "Ik kies wel bewust voor de pakjes en limonade zonder of met minder toegevoegde cijfers. Water lusten ze niet. En dat snap ik wel. Ik lust ook geen water."

En Sandy schrijft dat ze haar kinderen melk of drinkyoghurt mee naar school geeft. "Doe normaal met je water mee naar school. Ik beslis toch echt wat mijn kind drinkt en geen ander."

Josette gaat voor de middenweg: naar school krijgt haar kind koude thee met honing mee, en op school drinkt hij genoeg water tussendoor. "Een keer in de week maak ik een uitzondering en gaat er diksap mee. Het moet wel leuk blijven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stop met zoete kinderdrankjes: 'Water en thee nieuwe standaard'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore