Ga naar de inhoud
VN-top New York

Na vier jaar spreekt koning Willem-Alexander weer wereldleiders toe

Koning Willem-Alexander. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander spreekt in New York een zaal vol wereldleiders toe: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het is de tweede keer dat onze vorst dat doet.

Hij deed dat eerder in 2015, toen Nederland wereldwijd stemmen probeerde te winnen voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Uiteindelijk kreeg Nederland die zetel in 2018.

Die speech was een bijzondere. Het was toen voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd de jaarlijkse bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders toesprak. Hij riep toen onder meer alle landen op om mee te werken aan het opsporen en berechten van de verdachten van de MH17-ramp.

De koning houdt zijn toespraak vandaag tijdens de middagsessie, rond 23.00 uur Nederlandse tijd. Gisteren kwamen hij en koningin Máxima aan in New York.

Receptie van Trump

Willem-Alexander heeft een volle agenda. Als leider van de koninkrijksdelegatie is hij aanwezig bij het openingsdebat en de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump. Die komt Willem-Alexander nog een paar keer tegen, onder meer bij de receptie die Trump geeft voor de bezoekende staatshoofden.

Verder woont hij de opening bij van een bijeenkomst over de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarnaast zijn er bilaterale ontmoetingen gepland en gaat Willem-Alexander met de delegatie langs bij VN-secretaris-generaal António Guterres. Koningin Máxima sluit zich daar aan om haar jaarverslag te overhandigen als VN-pleitbezorger voor het verbeteren van de toegang tot financiële diensten.

Solidariteit

"Willem-Alexander heeft meer dan zijn moeder aandacht voor wat er zich buiten de landsgrenzen afspeelt. Als hij denkt dat hij wat kán betekenen, dan doet-ie dat gewoon", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "Hij staat altijd voor internationale samenwerking, en wil internationale solidariteit benadrukken in deze tijd van opkomend populisme."

De koning zal in zijn speech onder meer ingaan op de klimaatproblematiek. "En dan benadrukken dat de aanpak daarvan alleen zin heeft als landen dat gezamenlijk doen", zegt Paulus.

Rutte
Lees ook:
Rutte over klimaatbeleid: 'Pas na jaar hadden we ons verhaal scherp'

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag een gesprek met de nieuwe president van Oekraïne, Volodimir Zelenski. Het ligt voor de hand dat de nasleep van MH17 daarbij ter sprake komt, terwijl minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) eerder met Australië, België, Maleisië en Oekraïne overlegt over JIT, het gezamenlijk onderzoeksteam naar het neerschieten van het Maleisische passagierstoestel.

Rutte is met de koning en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ook bij het startevenement van het actiejaar van de zogenoemde Global Commission on Adaption. Die commissie wil vaart zetten achter de aanpak van de klimaatverandering.