Online manifest

Marokkaanse Nederlanders: 'Verlos ons van verplichte nationaliteit'

24 september 2019 05:42 Aangepast: 24 september 2019 16:04
Koning Mohammed VI van Marokko tijdens een eerder bezoek aan Nederland. Beeld © ANP

Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft de Tweede Kamer opgeroepen hen te ondersteunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit. "Na 50 jaar verlangen wij een volwaardig Nederlands burgerschap."

Dat schrijft De Volkskrant.

Het is voor het eerst dat de dubbele nationaliteit in Nederland zo openlijk wordt aangevochten. Het manifest is ondertekend door twaalf Nederlandse Marokkanen, onder wie studenten, journalisten en maatschappelijk ondernemers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op aanpassen website na druk Marokko: 'Niet zwichten voor Rabat'

'Wij willen vrij zijn om te kiezen'

In het manifest, dat ook op Facebook wordt verspreid, vragen de Nederlandse Marokkanen om hulp. "Wij willen vrij zijn om al dan niet te kiezen voor een dubbele nationaliteit en niet verplicht worden door een vreemde mogendheid tot een levenslang onderdaan zijn van een staat waar wij geen binding mee wensen."

Wie zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft, blijft levenslang verplicht de Marokkaanse nationaliteit te behouden. Dat komt door een wervingsverdrag dat in 1969 tussen Nederland en Marokko werd getekend, vanwege de komst van Marokkaanse arbeidsmigranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse moordverdachten krijgen doodstraf in Marokko

Marokkaanse wetten en straffen

Mensen met een dubbele nationaliteit moeten dus altijd rekening blijven houden met de Marokkaanse wetten en straffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om naamgeving, huwelijk, echtscheiding en seksuele oriëntatie.

Manifest aan Tweede Kamer

Het manifest is gericht aan de Tweede Kamer, maar die kan niets veranderen aan de regelgeving in Marokko. Toch vinden de ondertekenaars van het manifest dat de Nederlandse regering en het parlement zich meer voor hen zouden moeten inspannen.

Volgens de Volkskrant wordt het manifest wel door meer van de 400.000 Marokkaanse Nederlanders ondersteund, maar velen zouden het niet willen ondertekenen uit angst voor represailles.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse callcenters naar Marokko: goedkoper en niemand heeft het door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore