Ga naar de inhoud
Meer dan verwacht

Zorgpremie DSW als eerste bekend: stijging naar 118 euro per maand

Het kantoor van zorgverzekeraar DSW in Schiedam.

De premie voor de basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW stijgt volgend jaar met 6 euro naar 118 euro. Dat is flink hoger dan de prijsstijging van 3 euro, die het kabinet voorzag.

Zorgverzekeraar DSW komt traditiegetrouw als eerste naar buiten met de premie voor de basisverzekering voor volgend jaar. Het vormt een goede graadmeter voor de rest van de verzekeraars, die meestal de lijn van DSW volgen.

Zorgtoeslag
Lees ook:
Zorgtoeslag met een paar tientjes omhoog komend jaar

Kabinet voorspelde stijging van 3 euro

Het kabinet voorspelde op Prinsjesdag een stijging van 3 euro, maar DSW ziet zich genoodzaakt de premie toch verder te verhogen. Dat komt volgens de zorgverzekeraar voornamelijk door oplopende zorgkosten.

Oplopende zorgkosten

In een interview in De Telegraaf zegt de bestuursvoorzitter van DSW, Aad de Groot, dat die zorgkosten met name oplopen door loonsverhogingen in de zorg. Ook speelt mee dat er vaker dure geneesmiddelen worden uitgeschreven.

Minder financiële reserves

Ook het teruglopen van de financiële reserves van DSW zijn een reden voor de duurdere basisverzekering. Zorgverzekeraars zetten vaak financiële buffers in om de premies goedkoper te maken, om zo meer klanten te winnen. "Vorige jaar gaven we 5 euro per maand, nu 2 euro", meldt De Groot.

Zorgverzekeraar
Lees ook:
Zorgverzekeraar AnderZorg sleept klant voor rechter om 14 cent

Daardoor zou het volgens De Groot best kunnen dat de premies van andere zorgverzekeraars niet zo hard stijgen, omdat zij vorig jaar een kleinere greep in de reserves deden.

Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun basisverzekeringen hebben gepresenteerd.

Zo bespaar je geld op je zorgverzekering

03:30