Nog onduidelijk waarom

Vijf jihadisten krijgen Nederlandse nationaliteit terug

24 september 2019 00:37 Aangepast: 24 september 2019 06:43
Archiefbeeld jihadisten in Syrië Beeld © ANP

Vijf jihadisten die de Nederlandse identiteit was ontnomen, krijgen nu toch hun paspoort terug. Waarom is nog onduidelijk.

Dat blijkt uit een publicatie van de Staatscourant. Het gaat om vijf mannen die naast de Nederlandse, ook de Marokkaanse nationaliteit hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands paspoort meeste jihadisten niet af te pakken

De vijf hadden zich volgens de NOS aangesloten bij terreurorganisaties in Syrië en Irak en verloren daarom hun Nederlanderschap.

Paspoorten eerder ingetrokken

Toenmalig staatssecretaris van Vreemdelingenzaken Harbers trok de paspoorten in. Dat gebeurde in september 2017, juli 2018 en april 2019. De maatregel maakte van hen ongewenste vreemdelingen. Hierdoor konden ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen.

Het is niet duidelijk waarom de vijf hun Nederlanderschap nu toch teruggekregen hebben. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, was gisteravond nog niet bereikbaar voor commentaar.

'Overleden' Driss Daouayry krijgt nationaliteit terug

Eén van de vijf jihadisten die het Nederlanderschap terugkrijgt is Driss Daouayry uit Den Haag. Hij verloor de Nederlandse nationaliteit in 2017, maar zou volgens verschillende bronnen al in 2015 zijn omgekomen bij Amerikaanse bombardementen in de Syrische stad Kobani.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier jihadisten raken Nederlanderschap kwijt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore