Klimaattop New York

Rutte over klimaatbeleid: 'Pas na jaar hadden we ons verhaal scherp'

23 september 2019 20:21 Aangepast: 23 september 2019 21:38
Rutte bij de klimaattop in New York Beeld © ANP

Wereldleiders komen deze week bijeen in New York om te praten over de opwarming van de aarde. Het doel is om het akkoord van Parijs nieuw leven in te blazen. Ook Mark Rutte is aanwezig. Hij wil vooral de lessen die hij zelf heeft geleerd, meegeven aan de andere wereldleiders, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Een breed draagvlak is essentieel voor goed klimaatbeleid, zegt Rutte. Volgens de premier heeft hij te lang onzekerheid gecommuniceerd, dus wil hij de andere leiders meegeven dat ze een duidelijk verhaal moeten hebben. "Ik ga vertellen dat we er pas na een maand of twaalf in slaagden om het verhaal scherp te krijgen", zegt Rutte. "Dus die lessons learned wil ik graag delen, maar vooral ook hoe belangrijk het is dat je dat brede draagvlak zoekt." 

60 wereldleiders

Rutte sprak vandaag op de Climate Action Summit van de Verenigde Naties zeker 60 wereldleiders toe. Het doel om klimaat weer boven aan de politieke agenda te zetten, omdat de naleving van het akkoord van Parijs uit 2015 nog te wensen overlaat. De CO2-uitstoot moet in 2030 zijn gehalveerd en in 2050 nul zijn, maar in 2018 bereikte die uitstoot juist nieuwe records.

"We waren één van de eersten in Europa die zeiden: 'Je zou eigenlijk nog hogere ambitie moeten hebben'. Maar dan moeten andere landen het ook doen", zegt Rutte. "Frankrijk volgt dat, inmiddels lijkt Duitsland te bewegen. Nederland doet veel, maar we moeten ook opletten dat we niet onze industrie wegconcurreren met het buitenland." 

Grootvervuiler Amerika

Toch is het de vraag of een klimaattop wel zin heeft als een grootvervuiler als Amerika geen proactieve rol speelt. Trump is kort langsgeweest op de top, en hij liet eerder merken niks te voelen voor het klimaatakkoord van Parijs. Toch bekijkt Rutte het positief. "Als je kijkt naar Amerika, dan is het goede nieuws dat heel veel individuele Amerikaanse staten en heel veel grote steden gewoon doorgaan", zegt hij.

"Amerika is natuurlijk by far de grootste uitstoter van CO2, maar tegelijk zie je dat grote delen van het land doorgaan met een strak klimaatbeleid voeren. Nationale regering doet het niet, maar we moeten ook even kijken naar wat er wél gebeurt, dat is op zich positief."  

VN-klimaattop begonnen met emotionele speech van Greta:

De VN-klimaattop in New York is begonnen met een emotionele speech van Greta Thurnberg (16). De klimaatactiviste verweet wereldleiders dat ze de broeigassen niet aanpakken. ''Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen gestolen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore