Bij McDonald's Breukelen

Boetes geëist tegen agenten om te snel gebruik wapenstok

23 september 2019 18:19 Aangepast: 23 september 2019 20:09
archieffoto Beeld © ANP

Drie agenten moeten mogelijk een boete betalen omdat ze te snel en te fors geweld gebruikten tegen mensen die zich vervelend gedroegen in een McDonald's. Het OM eiste voor de rechtbank boetes van 750 en 500 euro.

In 2016 gebruikten de drie agenten hun wapenstok tegen mensen die zich 's nachts misdroegen in een McDonald's in Breukelen. Een aantal klanten gedroeg zich volgens het OM hinderlijk tijdens het wachten op hun bestelling en zocht ruzie met andere klanten. De politie, die uiteindelijk met tien man aanwezig was, sommeerde hen om weg te gaan.

Toen ze dat weigerden, trokken de agenten hun wapenstok. De groep bleef staan, waarop de agenten meerdere keren op ze insloegen. 

Duwen of prikken kon ook 

Twee mensen van de groep deden aangifte tegen de agenten voor mishandeling. Na onderzoek besloot het OM om zes agenten niet te vervolgen, en vier een strafbeschikking te geven. Dat is een straf die het OM oplegt zonder tussenkomst van een rechter.

Drie agenten accepteerden de strafbeschikking niet en moesten voorkomen. Het OM heeft nu een boete tegen hen geëist, omdat het geweld niet noodzakelijk was. Volgens de aanklager hadden ze de betrokkenen ook kunnen duwen of prikken met de wapenstok. Ook bleven ze slaan toen de groep al wegging. Tegen één van de verdachten is een boete van 750 euro geëist en tegen twee anderen een van 500 euro.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore