Ga naar de inhoud
Volgend jaar weer

Koelbaden Damloop hebben mogelijk levens gered

Een van de koelbaden die bij de Dam tot Damloop werden ingezet. Beeld © Léon Dantuma / iCoolSport.nl

De inzet van koelbaden bij de Dam tot Damloop krijgt naar verwachting een vervolg. "Ik sluit niet uit dat het levens heeft gered", zegt directeur Ron van der Jagt van organisator Le Champion.

De organisatie zette voor het eerst vier koelbaden in om oververhitte lopers snel te kunnen afkoelen. Ongeveer tien hardlopers hebben hier onder begeleiding van een arts gebruik van gemaakt.

Nauwelijks bij bewustzijn

Volgens Van der Jagt gaat het om een medische handeling voor mensen die nog nauwelijks bij bewustzijn zijn en van wie de lichaamswarmte boven de 40 graden is. "Het was mooi om te zien hoe snel mensen na zo'n bad weer opknappen."

Voor het eerst werd bij een hardloopevenement zo'n uitgebreide pilot met koelbaden gedaan. In de laatste kilometer stonden er twee en na de finish nog eens twee. De komende tijd wordt het experiment geëvalueerd met alle betrokken partijen.

De Dam tot Damloop is populair bij beginnende en ongetrainde hardlopers. Het warme weer speelde veel deelnemers aan de 10 Engelse mijl (ruim 16 kilometer) tussen Amsterdam en Zaandam flink parten. Een deelnemer werd bij de finish gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis. Met deze persoon gaat het inmiddels naar omstandigheden goed.

Na
Lees ook:
Na jaren lobbyen koelbad bij marathon: 'Kan levens redden'

Voor ongeveer 4000 hardlopers werd de Dam tot Damloop afgelast. Zij mochten niet meer starten door overbelasting van de medische hulpdiensten.

Afgelasting supervervelend

Volgens Van der Jagt moesten er meer ambulances uitrukken dan verwacht en had de EHBO de handen vol. "Terwijl we de grootste inzet hadden tot nu toe. Om de 500 meter was er een eerstehulppost." Desondanks vindt hij het 'supervervelend' dat zo veel mensen niet meer mochten lopen. "Maar gelukkig hebben we ook veel steun en waardering gekregen voor dit besluit, zelfs van mensen die niet konden starten."

Deelnemers Damloop door hitte bevangen

01:00
4.000 hardlopers mochten niet meer starten omdat er te veel deelnemers voor hen waren die medische hulp nodig hadden.