'Procesbewaker' bepleit

Onderzoek tramaanslag Utrecht bijna klaar, Gökmen T. niet in rechtbank

23 september 2019 11:31 Aangepast: 24 september 2019 09:20
Gökmen T. tijdens de eerste zitting. Beeld © ANP

Het onderzoek naar de tramaanslag in Utrecht is bijna afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten tijdens de tweede pro-formazitting in de zaak tegen Gökmen T. De verdachte zelf was vanochtend niet aanwezig in de rechtbank.

"Hoe is de verdachte op het plaats delict gekomen en hoe is zijn dag verder verlopen tot hij werd aangehouden? Dat is nu allemaal onderzocht", zegt persofficier Bart Nitrauw. Er worden wel nog steeds getuigen verhoord, zoals bijvoorbeeld mensen die T. kennen vanuit de gevangenis.

Gökmen T. had eerder al gezegd dat hij de rechtbank niet erkent. Een advocaat vindt hij daarom niet nodig. In de tweede pro-formazitting pleitten verschillende advocaten daarom voor een 'procesbewaker'.

'Vriend van de rechtbank'

Zo'n zogeheten 'amicus curiae' (dat is Latijn voor 'vriend van de rechtbank') is nooit eerder ingezet in het Nederlandse strafrecht. Het is een onafhankelijke adviseur die controleert of de rechtszaak volgens de regels verloopt en of de belangen van de verdachte gerespecteerd worden.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, liet weten tegen de benoeming van zo’n procesbewaker te zijn. "De rechtbank zou zelf in staan moeten zijn om te voorzien bij het ontbreken van rechtsbijstand. Een benoeming van een procesbewaker zou gezien kunnen worden als een diskwalificatie van de rechtbank en twijfel kunnen laten doen ontstaan over bijvoorbeeld de deskundigheid, professionaliteit, onafhankelijkheid en/of onpartijdigheid van de leden van deze meervoudige kamer."

Eerst rapport afwachten

De rechtbank ging ook niet mee in het verzoek voor zo'n procesbewaker. Die wil eerst het rapport van het Pieter Baan Centrum afwachten. T. (38) is daar op 7 augustus opgenomen voor een gedragskundige observatie. Dit onderzoek is naar verwachting eind september klaar. Het rapport is vermoedelijk in november afgerond. Daaruit moet de mate van toerekeningsvatbaarheid van T. blijken.

Ontoerekeningsvatbaar?

Mocht blijken dat T. ontoerekeningsvatbaar is, dan kan een advocaat verplicht worden, of T. dat nou wil of niet. Als hij toerekeningsvatbaar is, kan T. zelf de consequenties van de rechtszaak overzien en krijgt hij geen advocaat opgelegd. Dan is het goed mogelijk dat de rechtbank alsnog meegaat in het verzoek en voor het eerst een procesbewaker toewijst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nabestaande: 'Onbegrijpelijk dat Gökmen T. niet verplicht aanwezig hoeft te zijn'

T. was vandaag dus niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij dit keer niet gedwongen werd om te komen. Dat deed de rechter niet, gezien de korte agenda van vandaag. Nabestaanden lieten eerder al weten het 'onbegrijpelijk' te vinden dat T. niet bij de zitting aanwezig hoefde te zijn.

Open brief aan Gökmen T.

"Wat mij het meest steekt is dat jij na zo’n bizarre daad ook nog eens zo laf bent om niet op zitting te willen verschijnen. Jij gaat alleen maar als jij wordt gedwongen. Je weet waarschijnlijk wel dat het allemaal niets meer uitmaakt en zet maar alles op alles om jouw handelen toch maar te rechtvaardigen", schreef de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur in een open brief in het AD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broers die onterecht in cel zaten na tramaanslag naar rechter: 'Spullen kwijt, nooit excuses, niks'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore