Maar waarom?

Thomas Cook failliet: waarom Britten de pineut zijn, en Nederlanders niet

23 september 2019 10:38 Aangepast: 23 september 2019 10:57
Beeld © AFP

In tegenstelling tot Britse vakantiegangers, hoeven Nederlanders die met reisorganisatie Thomas Cook op vakantie zijn zich geen zorgen te maken. Thomas Cook Nederland is aangesloten bij een garantiefonds.

Op dit moment zijn 10.000 Nederlanders op vakantie met Thomas Cook Nederland. Zij kunnen hun reis gewoon afmaken. En ook de 40.000 tot 50.000 vakantiegangers die nog op vakantie gaan met de organisatie, hoeven niet te vrezen. Ze weten zich beschermd door de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Mocht het misgaan, dan worden geboekte reizen overgenomen, of vakantiegangers krijgen hun geld terug.

Mocht het misgaan dus, want in Nederland is er nog geen sprake van een faillissement, maar het is niet uitgesloten dat dat de komende dagen alsnog zal gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onzekerheid bij reizigers die via Thomas Cook boekten: 'Vakantiegevoel is weg'

Bezorgd

Dat alles goed geregeld lijkt, wil nog niet zeggen dat Nederlanders zich geen zorgen maken. Wij spraken Patty, die morgen met haar man en twee kinderen in het vliegtuig naar Gran Canaria stapt. "Dit is echt niet grappig. Ik wil weten waar ik aan toe ben. En ik wil ook weten wat er met onze vakantie en onze terugreis gebeurt als Neckermann alsnog failliet gaat."

Grootste repatriëring in vredestijd

Britse reizigers hebben minder geluk, zij worden niet beschermd door een dergelijk garantiefonds. Door het omvallen van de Britse tak van de reisorganisatie staan de Britse autoriteiten voor de grootste repatriëring van Britten in vredestijd. 165.000 Britse toeristen worden in de komende dagen teruggehaald met andere luchtvaartmaatschappijen. Daarvoor worden veertig vliegtuigen ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thomas Cook over de kop: 600.000 vakantiegangers de dupe

Thomas Cook ging onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Gisteren werd bekend dat ook een laatste reddingspoging was mislukt. 

Grondlegger Thomas Cook (1808-1892) was vrijwel de uitvinder van georganiseerde reizen voor toeristen. De reisgigant was tot 1928 in handen van de familie. Later is het ook enige tijd onderdeel van een staatsbedrijf geweest.

Felle kritiek

In Groot-Brittannië klinkt felle kritiek op het faillissement. Volgens transportvakbond TSSA had de Britse regering de oude reisgigant kunnen redden. De vakbond noemt het beschamend dat de regering geen vinger heeft uitgestoken om 9000 banen te beschermen.

Premier Boris Johnson heeft een verzoek om bijstand van Thomas Cook afgewezen. Het bedrijf vroeg de regering Johnson om 170 miljoen euro krediet. Volgens vakbondsleider Manuel Cortes is er 'geen hogere wiskunde voor nodig om te begrijpen dat het redden van deze steunpilaar van de Britse economie goedkoper en beter zou zijn geweest'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore