Ga naar de inhoud
Op een pony

Opnieuw tropische reuzenteek aangetroffen in Nederland

De reuzenteek werd aangetroffen op een pony in Wageningen. Beeld © NatureToday.com

De tropische hyalommateek is opnieuw aangetroffen in Nederland. Dat bevestigt Arnold van Vliet, bioloog van de universiteit van Wageningen, aan RTL Nieuws na berichtgeving van NatureToday. De reuzenteek is ongeveer twee keer zo groot en sneller dan de veelvoorkomende schapenteek.

De reuzenteek werd afgelopen vrijdag gevonden op een pony in Wageningen. 

'De zesde reuzenteek in Nederland'

Eerder liet minister Bruno Bruins van Medische Zorg weten dat er dit jaar al vijf reuzenteken in de Achterhoek, Drenthe en in de Flevopolder waren gevonden. "Dit is dus minimaal de zesde reuzenteek in Nederland", zegt Van Vliet.

De hyalommateek kan het gevaarlijke Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan veroorzaken. Of deze teek uit Wageningen dit virus bij zich draagt, is nog niet bekend.

Minutenlang achter prooi aan

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn dus groter en sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

Het RIVM vermoedt dat de teken die nu in Nederland worden aangetroffen, zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.

RIVM
Lees ook
RIVM bevestigt vondst tropische reuzenteek in Drenthe

Bruins liet vorige maand weten dat het RIVM zich bewust is van de risico's van hyalommateken door de ziekteverwekkers die ze met zich mee kunnen dragen. Het RIVM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Niet gevestigd in Nederland

Het aantal reuzenteken dat in Nederland zal overleven, is zeer klein. Daarnaast zijn er geen signalen dat de teek zich hier echt gevestigd heeft.

Man
Lees ook
Man in Duitsland ziek na beet tropische reuzenteek

In juli werd een man uit Duitsland ziek na een beet van de reuzenteek. Hij kreeg vlekkenkoorts. Daarmee was de man de eerste Duitsers ooit die ziek was geworden van de hyalommateek. Hij kon succesvol worden behandeld met antibiotica.