'Teleurstelling is best groot'

Dam tot Damloop stilgelegd vanwege de hitte, duizenden lopers mogen niet starten

22 september 2019 15:02 Aangepast: 22 september 2019 20:03
Uitgeputte loper na de finish Beeld © ANP

De Dam tot Damloop is stilgelegd vanwege de hitte. De laatste paar duizend deelnemers mogen van de organisatie niet starten vanwege de warmte. "Ik hoorde 1 minuut voor het begin dat ik niet mocht starten. Ik baal er wel van", vertelt deelneemster Sharine de Rooij.

Ron van der Jagt van de organisatie licht toe: "We hebben besloten om de laatste twee startgroepen niet te laten starten. Het gaat om ongeveer 4000 hardlopers van de 46.000 in totaal. Dat doen we om te voorkomen dat er capaciteitsgebrek ontstaat in medische hulpverlening aan deelnemers. Veiligheid gaat boven alles."

Ambulances

De Dam tot Damloop van 10 mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam tot Zaandam is populair bij beginnende en ongetrainde hardlopers. 

Volgens de eerste berichten zijn er ruim dertig ambulanceritten geweest. "Bij zo'n evenement zijn er toch altijd wel wat deelnemers die last krijgen van de warmte. In het ergste geval kan dat gevaarlijk zijn", vervolgt Van der Jagt.

Een deelnemer moest volgens de organisatie bij de finish gereanimeerd worden. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Zo'n 15 deelnemers moesten in een koelbad worden gezet. Tegen NH Nieuws zegt Van der Jagt blij te zijn met die koelbaden 'omdat die zomaar levens kunnen hebben gered.'

Hitte ontregelt Dam tot Damloop: 'Mensen trillend op de grond'

Deelnemers aan de Dam tot Damloop vertellen hoe hardlopers geveld werden door de hitte.

Teleurgesteld

De deelnemers die niet mogen starten zijn flink teleurgesteld. Zoals deelneemster Sharine de Rooij uit Amsterdam. "Ik hoorde 1 minuut voor het begin dat we niet mochten starten", vertelt de Amsterdamse. Deze mededeling klonk uit de speakers en werd gecommuniceerd via grote matrixborden.

"Ik vind het wel heel jammer", vervolgt Sharine. "Volgende week loop ik de marathon van Berlijn, dus ik had deze loop hard nodig. Ik woon zelf in Amsterdam, maar er zijn ook mensen uit Groningen of Limburg helemaal naar Amsterdam gekomen. Voor hen is het natuurlijk extra zuur."

Sharine mocht net als 4000 andere deelnemers niet starten. Sharine mocht net als 4000 andere deelnemers niet starten.

Niet helemaal duidelijk

Waarom het evenement nu precies is stilgelegd is niet helemaal duidelijk. "Zo ontzettend warm is het ook niet. En het werd juist wat koeler", zegt Sharine. "We worden nu vooral op de hoogte gehouden over onze tassen, die liggen bij de finish in Zaandam. Er worden extra vrijwilligers opgeroepen zodat we onze tassen snel terug kunnen krijgen. Mensen zijn vooral druk met hun telefoon, sommigen trekken maar een biertje open."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore