100 miljoen euro

Nieuwe drugsbrigade moet uit minimaal 100 man bestaan

22 september 2019 13:30 Aangepast: 22 september 2019 13:40
De ontmanteling van een drugslab in Brabant Beeld © ANP

De speciale drugsbrigade die minister Grapperhaus van Justitie wil opzetten om de drugscriminaliteit aan te pakken, moet uit minstens honderd man gaan bestaan. Dat zei de minister vanmiddag bij bij het televisieprogramma Buitenhof.

Grapperhaus wil eerst kijken wie er bij de politie, de Fiod en de Belastingdienst zich al fulltime bezig houden met de zware georganiseerde drugscriminaliteit. "Die ga je bij elkaar zetten. Daarna moeten er nog honderd mensen extra bijkomen."

'Moet meer gebeuren'

Daarvoor wordt om te beginnen honderd miljoen euro uitgetrokken, stelt de minister. "Dat is een mooie stap, maar er moet meer gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Grapperhaus en premier Rutte willen speciale drugsbrigade

Volgens Grapperhaus is het tijd voor een inhaalslag. Georganiseerde drugscriminaliteit heeft afgelopen jaren in de samenleving te weinig prioriteit gehad. "Er is bezuinigd op politiesterkte, maar daar wordt nu 300 miljoen euro extra per jaar in geïnvesteerd."

Ook moeten de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het buitenland worden ingezet in de zoektocht naar de voortvluchtige kopstukken. 

Moord op advocaat

De roep om een inhaalslag en een speciale drugsbrigade klinkt luid sinds woensdagmorgen advocaat Derk Wiersum voor zijn huis werd doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B., wiens verklaringen een belangrijk bewijs vormen tegen drugscrimineel Ridouan Taghi.

Aangenomen wordt dat hij de opdracht gaf tot de moord.  Eerder werd ook al de onschuldige broer van Nabil B. vermoord. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore