'Intenties waren juist'

Britse veteranen bedroefd na weigering toegang tot Airborne-herdenking in Arnhem

21 september 2019 21:13 Aangepast: 21 september 2019 21:38
Veteranen (die niet in het verhaal voorkomen) verlaten de herdenking van de Slag om Arnhem. Beeld © ANP

Vier Britse oorlogsveteranen kregen tot hun verdriet geen plek bij de Airborne-herdenking in Arnhem. Ze waren niet welkom in de vip-ruimte, omdat ze geen toegangspas hadden. De gemeente bestrijdt dat ze zijn weggestuurd, maar gaat het wel tot de bodem uitzoeken.

"We komen al vanaf begin jaren tachtig en we hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs, zei de 95-jarige Britse Market Garden-veteraan Leslie Reeves tegen Omroep Gelderland. Hij vocht volgens de omroep in Nijmegen en in Arnhem. Toen hij de Rijn overstak, raakte hij zwaargewond. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid.

De herdenking van de Slag om Arnhem. De herdenking van de Slag om Arnhem.

'Minder plek dan anders'

De plek van de herdenking is een soort kuil, een verdiepte plek met beperkte ruimte en vip-plekken gereserveerd voor veteranen die in Arnhem geland zijn en gevochten hebben, legt een woordvoerder van de gemeente uit aan RTL Nieuws. 

Ook andere veteranen die elders hebben gevochten of die niet bekend zijn bij de gemeente waren welkom bij de herdenking, zegt de woordvoerder. "Andere jaren konden zij ook in de kuil terecht, maar vanwege het 75-jarig jubileum was het dit keer anders geregeld. Aan de rand was nu een plek voor hen aangewezen."

'Onze intenties waren juist'

De woordvoerder ontkent dat de veteranen geweigerd of weggestuurd zijn. "Er was alleen een toegangscontrole voor de kuil, ook omdat er ministers en leden van de koninklijke familie waren. Er is alleen tegen de veteranen gezegd: voor u hebben we een andere plek."

"Onze intenties waren juist, denk ik", zegt de woordvoerder, al kan hij zich de teleurstelling van de veteranen wel voorstellen. De gemeente gaat proberen in contact te komen met de vier mannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme belangstelling voor herdenking Market Garden

Marcouch wil het snel goedmaken

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch zei eerder vanavond op Twitter en Facebook dat hij gaat uitzoeken of de veteranen inderdaad zijn weggestuurd.

"Wat erg. Onze herdenking draait helemaal om onze zo geliefde veteranen die bij ons hun gestorven vrienden komen eren. Ik doe alles om ze allemaal binnen te krijgen, veilig en met alle égards. Dus nu zoek ik uit of wij soms toch veteranen hebben gemist en als dat zo is, dan wil ik dit natuurlijk zo snel mogelijk goedmaken", schreef de burgemeester.

Arnhem verwoest: Herrie Hupkes maakte het als kleine jongen mee

Als zesjarige jongen zag Herrie Hupkes hoe de geallieerden zijn stad Arnhem probeerden te bevrijden. Maar die poging, operatie Market Garden, eindigde in een mislukking. Arnhem werd verwoest en veranderde in een spookstad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore